CL (confinement lady)

hi salam mommies, nak tanya siapa ada pengalaman berpantang dengan cl? boleh tau tak 14 hari cukup tak untuk kita yang baru lepas bersalin? mahal sangat nak upah sampai sebulan kan 😭😭 nak tau badan kita lepas berpantang dah stabil and energetic bila? tq #firstmom #bantusharing #seriusnanya

4 Balas

cukup je awak. saya bersalin amik bidan 3 hari je. bersalin time pkp, suami yg jaga & masakkan. ank pertama pulak tu hehe. kalau awak xcukup bajet, amik 14 hari pun ok je. beranak normal ni, 14 hari dh kuat sikit nak jalan2. tapi ken slow2 lagi la. kerja rumah yg lain mintak suami buatkan. sis fokus jaga anak je. btw lain org lain la kot energy dia. saya 2minggu pantang saya dh masuk dapur sikit. masak utk suami😂 kalau suami g keje, saya sendiri yg masak utk saya makan simple2. begitulah, kenangan pantang time pkp sorang2

ikut bajet mommy. kalau ade bajet lebih boleh amek lebih. kalau xde, seminggu pon cukup. saya amek 10days. yg penting nanti masa pantang kena rehat cukup. jgn buat kje berat² sgt. mommy kena survey byk cl. x semestinya yg famous, sbb yg famous² ni kebykn nya mahal². ade je yg sediakan pakej murah, tpi kne tgok ape rawatan die bagi.

2y ago

boleh xde mslh. kan selalu ade yg pakej 3 hari 5 hari 7 hari. atleast 3days utk berurut.

sy tanya kakak ipar yg dh bersalin 2-3 org sarankan tayah ambik lama2 pun dlm 2 weeks mcmtu je. Lepastu kita dh okay utk buat sendiri yg paling penting adalah kita kena mengurut . Ni wajib

2y ago

baik sis thankyou!

depends pada bajet sis

2y ago

hee baik. bajet tu boleh usahakan cuma nak tau biasanya bersalin ni lemah dia sampai bila.