Period & Menyusu

Salam mommies, nak tanya period akan jejas kurang susu ibu ke? Baby sy mnyusu lama & setiap 1 jam nak susu, dia nap pun kejap2. #firstmom

3 Balas

bila kita period, sakit, stress, marah, sedih susu badan kita akan berkurang bukan xde terus. mungkin kurang dlm 1oz mcm tu. mcm juga bila kita happy susu bdn kita akan meningkat. kalau terbiasa pump mmg boleh akan nmpk perbezaan. semasa period dn hari biasa. tak perlu risau susukan baby mcm biasa sahaja. selagi kita jaga demand dn supply kita inn shaa allah susu badan kita akan ada.

Macam saya, saya memang perasan tiap kali period susu akan kurang. Dari anak first dulu kalau period, anak asek nak ngempeng. Yang second ni haritu sampai merengek2 walaupun tengah tido. Asek mencari2 macam tak puas.

Ada yang kata kurang tapi bila marmet ada je susu , baby pun tiap sejam nak menyusu , mungkin bby yang haus 😅