6months baby

Salam mommies. Nak minta pendapat untuk bby yg nak masuk 6 bulan, which one is better? Beli baby food processor yg 4in1 or only food processor? Like for long term use.

9 Balas

Saya pun dalam perancangan untuk persediaan baby start makan. Baby saya sekarang masuk 4 bulan, tapi belum lagi makan lah . Saya rasa nak beli periuk nasi mini and chopper blend mini . Sebab benda tu untuk baby Sekejap je . Nanti dah tak guna kita boleh guna untuk benda lain. Baby food processor tu agak mahal sikit. Ada jugak masa anak 2 tu nak beli benda tu. Terpulang pada sis

12mo ago

thankkk u siss

Saya beli baby food processor yg boleh steam ngan blend. Tapi rasa kecil pulak bila nak steam mcm2 atau buat byk2 utk masuk freezer. Akhirnya, steam guna api biasa. Kalau masak bubur, saya guna slow cooker yg kecil, masak sblum tidur. Saya pakai food processor utk blend jer skrg, mcm rugi pulak.

Saya tak beli food processor. Sebab akan guna sekejap je. Bila baby dah 1tahun dia dah boleh mkn family food yang without sugar and salt la. So boleh guna home utensils biasa guna tu. Just that untuk 6bulan tu you need to use a few peralatan la like steamer and blender. But its all up to you ☺️

12mo ago

budget ada tp nak yg mcm tak membazir sbb plan nk guna long term kn haha

Boleh beli mini periuk yang sekali dengan steamer dan chopper yang tarik-tarik tu untuk haluskan makanan baby. Kalau nak haluskan lagi, boleh je guna sudu. Tapi kalau u ada budget lebih, nak beli baby food processor, Its a good investment. Boleh simpan untuk next baby.

12mo ago

i seee. thank uuu

terpulang pada awak. yg mana awak rasa mudah. mcm saya bila baby dah masok setahun dia dh makan makanan family. cuma portion baby xde garam gula la. jadi baby food processor tu mmg dh tak pakai. tersimpan. kalau ada next baby boleh guna semula☺️

12mo ago

tgh dalam dilema haha sbb first babyyy

Kalau syaa tak beli yang food processor baby tu, sy beli periuk mini boleh stim tu je. And blender kecik. Nnti dia dh besar sikit boleh pakai terus utk rumah 😝

saya beli pan yang mcmni sekali dengan tray boleh kukus kukus so nanti bila dia da boleh makan makanan solid boleh la pakai senang nak gaul. dan mudah basuh.

12mo ago

i see. tak mcm membazir kn sbb boleh pakai long term terus huhu

depends pd awak