Baby tak tidur lena

Salam mommies, mohon share apa patut saya buat ya. Baby saya baru sebulan lebih, sy prasan 2 minggu ni dia jadi susah nak lena. Bila dah lena 10 min je dah sedar semula. Baby obviously ngantuk sgt2 tapi dia macam mudah tersedar n payah sgt nak lena semula. Saya buat cuddle cure mcm page baby language ajar pon macam tu juga..dah tido pastu sedar balik. Kadang penat sangat hayun dia saya duduk atas katil sambil buat shhh n henjut sampai dia lena. Kalau tak buat camtu dia nangis kuat2. Patut ke bagi buai kampung wpn kalau boleh tak nak sangat2. Nanti baby 3 bulan saya nk masuk kerja dah. Mama n papa nya dah buntu sangat2. Saya terasa sangat sebab nampak macam family pandang baby lain macam 🥺 #firstMomandDad

6 Balas

ank kita sebaya, pattern tido mmg berubah sbb haritu masa newborn dia rasa dlm perut lagi, dah sebulan lebih ni kadang2 blh jd 1. kembung (colic baby) 2. tak ckup susu 3. tak selesa 4. terkejut2 (kene bedung) kene check satu2... anak sy every feeding sy akn tukar diapers dia nak bg dia selesa, bedung kemas2 untuk pastikan dia rasa di peluk and selesa.. untuk susu, definitely dah increase sebab perut dia expand juga... sy bg bf lepas dia habis bf sy akan pump untuk stimulate agar susu increase.. (biasanya lepas bf sy pump 20min both breast akn dpt 1oz) susu ni sy akan simpan peti untuk dibagi next feeding utk topup baby sy skrang hari ke 40, Alhamdulillah lepas susu je sy salin pampers bedung kemas2 and tepuk2 bg tido... dia akan tido 2 hours ke 3 hours direct... kalau lapar 2 jam je dia celik...

Sis kne contact nap dgn die.. kdg baby tbgn sb nk security dgn mak die.. sb baby ni die xtau lagi die dh xdduk dlm perut so yg die kenal mak die je.. sis kne try tdokn die atas sis atau dkung bile die dh ttdo dlm 20’minit dh deep sleep cmtu sis transfer n terus bedung.. nt die akan tdo.. kalau die bgn jgk check perut/ nappy / die nk susu.. kdg stgh baby die nk nyut2 before tdo atau sentuh bdn die berpeluh ke.. kalau ase berpeluh atau belengah tu lap skit bdn baby dgn air suam.. baby mcm kte jgk nk tdo dlm keadaan selesa..

Baby sya pun sama masa usia 3 mggu ssh nk tido..jaga kul 1am smpai kul 5 am bru tido baby jd overtired..mak mertua bg buaian,alhamdulillah baby lena lama..xde lagi mslh xtido mlm,sya mula2 dl mcm sis jgak xnk biasakn anak tido buai..tp bila dh smpai 3mlm baby xtido kte yg dlm pantang pun jdi stress..skrg cara yg sya bt bg baby lena btl2 dlm buaian pastu angkat tido kat tilam..alhamdulillah berjaya😊

7mo ago

sis guna buai kampung tu ke?

sy pernah mcm tu.. rupanya ank ad tak selesa .. yg slalunya angin la .. klau angin msti baby meragam teruk smpai xtidur n ngis je kejanye .. hayun buai satu jam tpi tidur nya 10 mnit je .. then brulang benda yg sama .. klau ank sy angin la jd mcm tu .. kdg kdg pampers xsedar anak tercirit .. tukar bru selesa ..

7mo ago

mcm mana nk tahu baby kembung ya? sy tanya org ada yg kata perut mengeras, ada yg kata perut tu ada bunyi kalau tepuk perlahan..yg mana satu? #firstbaby

Bagi buaian..kalau malam menyusu mengiring dan bg dia tdo mengiring..tp sis kena hati2 la takut terhimpit baby..

Ke die nk tdo dgn sis?

7mo ago

kalau baby mengigau masa tgh tido, konfem dia akan grumpy tgh malam so mmg letak tepi tido skali