Berapa lama untuk susukan baby

Salam mommies, kalau saya breastfeeding anak sepatutnya berapa lama ya? Sebab anak saya jarang dia lepaskan even dah lebih 30minit dia masi menyusu. Tapi bila dia dah tidur saya cabutlah.. #firsttimemom

2 Balas

Lepas 30mnt kita tengok kalau baby dah ralit just nak gongong ja means dia dah kenyang… bila tarik dia hisap balik atau gigit tu dia just nak gongong jala tuu… Apa saya buat, saya masukkan 1 jari slow2 dalam mulut baby, then tarik nipple keluar slow2 biar baby gigit jari kejap. Bila baby dah tidur elok tarik jari kita slow2… tu saya amalkan Alhamdulillah

kalau nk dpt susu hindmilk dlm 15-20minit. 30minit ke atas boleh jadi anak awak dh nk mengempeng. dia cari comfort zone