Susu badan tak mencukupi/terlampau sikit

Salam mommies, boleh tak suggest kan apa2 cara untuk banyakkan susu badan. Saya baru dua hari lahirkan anak tapi susu badan keluar terlampau sedikit… ada cara tak nak bagi susu keluar banyak? Kalau boleh saya nak sangat fully breastfeed baby saya. Thank you mommies #firstmom #bantusharing #firstbaby #fullybreastfeed

6 Balas

normal sebab badan baru dapat signal. jgn expect baby lahir terus susu boleh dapat 5 6oz. awal2 mmg sikit sangat2. teruskan direct dgn baby. anak Sy 2 malam menangis dalam wad sebab lapar. kita first mom kadang tak pandai latch dgn betul. nanti lama2 susu akan banyak. trust the process, trust yourself. sabar k. jgn terus assume susu awak sikit/susu tak cukup sebab awal2 mmg sikit. teruskan bagi ransangan. waktu baby hisap tu, kita urut2 sikit.

Hi awak sy pun sama smpi hari ke 4 mcmtu, pulak tu anak warded sbb kuning, lepas bsalin sy bagi dia hisap wlaupun tk lekap betul & bila sy sorg kt rumah, sy pam konsisten 2-3jam skali, biarpun titik2, skarang hari ke 14 alhamdulillah 30minit dpat 3omz, kuncinya demand & supply dgn cara jaga waktu menyusu/pam (setiap 2-3jam)

Saya baru lahirkan baby 11.11 ank kedua. Yes mmg rasa mcm tk cukup susu. Tapi sebenarnya cukup je. Teruskan bagi. Nanti lama2 ada. Susu akan ikut keperluan baby. And awak akan perasan lama2 breast awak akan tegang. Lagi pun baby baru lahir perut kecik lg. tangki tak gedabak lagi.

Saya panggil org urut untuk buat urutan lancar susu. Makan makanan yg boleh tambah susu, mcm sayur sawi, carrot, horlicks, biskut jacobs. Banyak lagi.. boleh google. Selain tu kena banyak bersabar.. keep breastfeed baby. Saya pun hari ke 3 cmtu baru susu start ada

sis dah try marmet ? pam sendiri guna tangan. saya pun sama susu sikit, hari ke 4 baby warded kuning, nurse kat situ ajar marmet alhamdulillah terus melimpah ruah sampai basah memanjang bra susu keluar. lepastu bagi je baby hisap untuk rangsang susu keluar

hi mom.. saya pun sama susu xkeluar langsung walaupun pam.. tambah pulak anak kne warded 3hari sbb kne on antibiotik.. lepas dah discharge sye mntk org urutkan dan sye ad ambk booster susu lactation jelly.. alhamdulillah susu sye dah meriah +pekat..

6mo ago

Awak maaf tanya, awak minum lactation jelly tu berapa lama ambil masa utk susu banyak? ☺️