Baby 6bulan lebih sembelit

Salam mami semua. Ada tak bby yg sama mcm saya bagi baby makan solid food lepas tu berak tahi seketul2. Tahi tak keras cuma dia keluar seketul panjang. Apa perlu saya buat ya? Sedih tengok time dia teran nak berak. #firstbaby #pleasehelp

4 Balas

bru jd hri tu.. sbb nye baby sye kurg mnum air msk.. ble da jd mcm tu, memg stiap hri mkn puree epal.. klu mkn bubur pun memg letak syur lebih.. smbil2 tu bg air msak gne sudu.. even tyme tu bkn waktu mkn.. tyme tgh main pun bg je.. now da ok.. tahi nye liat mcm tanah liat tp x bketul dah..

saya bagi yogurt/dragon fruit nak bagi lawas kalau baby sembelit. kadang kita terlebih bagi karbo

kurangkan karbo, lebihkan fiber. kadang saya bagi anak makan yogurt/dragon fruit nak bagi lawas.

awak bagi makan apa yea? lepas makan ada minum air masak x?