Ibu menyusu susah nak period teratur atau hamil lagi?

Salam korang, please sgt share. #firstmom anak saya 6bulan fully menyusu badan. Period mmg tak teratur ke? And betul ke kalau menyusu badan susah nak hamil. Ada tak ibu ibu hamil masa menyusu badan anak? Please share and story 🥺

2 Balas

Baby sy nk msuk 6bln jgak tpi tk period lgi. Sy pon fully bf. Tnye nurse haritu dia ckp normal klu x period lg sbb bf, nurse tu ckp dia pon ank msuk 8bulan x period lg. Yg pasal hamil tu, nurse ckp klau bf ni dia mcm ad hormon ape ntah jdi pyah lekat, hormon subur berkurangan ke apa. Sy pon lupe. Puan boleh tnye nurse or doc di tempat puan. Tpi still kne ambik perancang ye tkot terbabas😆

1y ago

Ok faham. Tapi saya plan nak anak no 2🫣 dah 2 bulan tk dtg period . Haritu lepas habis nifas dtg period sebulan 2 kali. Ni jadi stop terus 🥹cek pregnant negatif - . dgr jugak org kata susu badan susah nak lekat 🥹

sy pun anak dah masuk 6 bulan. sy tak period lagi. mcm awk jugak fully bf. sy pernah dgr even x period setahun pun kalau tak mkn perancang pun senang lekat.

1y ago

Maksudnya 6 bulan puan tak period dah? Ke afa on off keluar darah period.. Saya dengar kalau ibu menyusu badan susah nak melekat hamil no 2. Betul ke?