NAIK KERETA BERPANTANG DI KG

Salam ibu2 senior yg ada pengalaman , sy first mom to be, nk tanya, siapa ada pengalaman balik kg sendiri berpantang ya? Senang tk ,nk handle baby dlm kereta kalau kita ada carseat? Kalau kita bersalin normal. Kalau ceaser? Sy bersalin dekat selangor & nk blik berpantang di johor lepas 1/2 hari discharge nnti. Kalau ada pengalaman tlg share boleh atau tak n bagi tips ya 😄

1 Balas

sy bsalin csec, buat travel jauh (+/- 8hrs) bila bby masuk 3 minggu, but i did buat pitstop tidur dkt hotel sbb my lower body sakit sgt duduk lama2. masa 2 minggu ptama tu sibuk urus diri pi cucuk ubt cair darah (sbb tmpt sy xbg cucuk sndri, kena mai klinik/ER) dan bawa bby check kuning (after discaj esoknya terus pi check). for me klu nk mudah pgerakan, bsalin terus dkt kg..xpayah nk pkir gerak jauh2. sbb kita dlm keadaan exhausted, minda kita pun kelaut sbb perubahan lifestyle and bby for sure cpt penat.

6mo ago

sy pangku susukan bby guna bantal menyusu..kurang sikit sakit. ank sy xletak dkt carseat, sy baringkan dkt seat sahaja (of course with protection - bantal etc), and sentiasa pantau. ada masa sy susukan ank bila kereta bgerak tp remind husband jgn drive laju sgt.. pasal CL tu, awk blh contact semula utk reschedule. mcm sy plan nya bsalin normal..tp tup2 tpaksa emergency czer..so pakej pn berubah, masa pun berubah sbb sy xde kat rumah.