keputihan gatal-gatal

Salam ibu2 semua..maaf nak tanya..ibu2 buat apa kalau ada keputihan..and gatal celah² situ..everytime tukar pad dan stiap kali kncing or 3jam skli..ibu2 bagi tahu nurse tak atau cuci dgn air garam dan asam jawa.?? #24weeks #babyfirst

9 Balas

msa sy preggy ni apa2 yg sy rsa x ok sy trus bgtau nurse.skt bwh perut,keputihan smua bgtau.sbb kta xtau apa rawatan seterusnya.Alhamdulillah,nurse n doktor mmg akan tlg kta elak bnda2 yg x d inginkan.jgn malu sis,info je.utk kbaikan.sy smpai skrg doktor monitor keputihan.kta ingt bnda tu biasa tp sbnr ada efek utk bby.

Cek keputihan warna apa. Kalau berbau, banyak keputihan dan warna lain pergi klinik terus. Dalam masa sama jaga pemakanan. Kurangkan makanan manis, kerap tukar panties. Kerap tukar panty liner kalau pakai.

Bg tau... And nurse bg ubat nnti.... Pemakanan pun kne jaga nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉 https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7

Stop kefein, yogurt, yogurt drink, kurangkan minuman manis dan kekacang. Saya x ada keputihan langsung sampai nak msuk 8 bln prgnnt ni. Amalkan ni saja. Insyaallah. Cuba ya.

Kna bgithu doc or misi tkut sis ada GBS+Ve bhya pd bby nti ms nk lhir kn.. tp sblum tu psti kn sis kerap salin pnty liner.. jga kebersihn..

Bitau nurse..nanti Dr bagi chlotrimazole..ubat masuk ke dalam faraj bagi hilang/kurang bakteria tu.. InsyaAllah okay je pastu

Waalaikummussalam... Pernah ada pengalaman, keputihan banyak semasa hamil... Disyorkan cuci dgn air suam

keputihan ni brgantung pada pemakanan kita sndiri .. diri kita kna cpt peka apa yg boleh apa yg x

inform nurse @ doktor sis.. risau ada jangkitan, nnt effect kat baby