28w dah sakit bahagian ari2

salam ibu2 semua. ada yg pengalaman mcmni tak, masuk 28w dah rasa sakit perut bhgian bawah, susah nak bangun duduk semua. normal je kan? sbb takut terberanak awal 😅#firstbaby

9 Balas

sama mcm saya. hari tu time scan saya ada bgtau sakit area ari2 then dr cakap sebab kepala baby dekat area bawah. mungkin tu sebab sakit area ari2. selagi tak kerap sangat sakit then xde darah dr ckp itu normal. nanti dah nk dekat2 bersalin dr ckp lagi kuat rasenye sebab baby dah masuk laluan.

1y ago

terima kasih jawapannya ☺️

xdelah sis xkn beranak awal slagi xde turun tanda2 mucus plug, air ketuban pecah, kluar tanda darah or contractions start. normal je tu skit celah kangkang mybe anak sis dh trun kepala ke bawah... boleh try tuam dgn ice tuk kurangkn skit tu....

btl sis.. kena byk rehat skit.. satu lg jgn duduk silang kaki.. sy pn sama.. sakit.. lepas tu sy perasan tulang tu mcm bengkak klo disentuh..ptt setiap kali doc/nurse nak ukur perut saya akn rasa sakit.

1y ago

semoga dipermudahkan urusan sis 🤲

maaf ya saya bukan doktor tapi cuba google pubic symphysis dysfunction. saya pn sama sekarang nak bergolek masa baring pn ya Allah seksaaa.. nak duduk bangun lagi lah 🤣 jalan terkedek² sebab sakit

1y ago

yeke, semoga dipermudahkan urusan 🤲

Normal. Jalan pon dah macam penguin 😆 banyakkan duduk atas gym ball kalau sakit sangat. Masuk swimming pool dan apungkan badan untuk kurangkan pressure kt bawah tu sambil bersenam kalau tahu swim.

1y ago

baik, terima kasih tips nya ☺️

normal. sy tgh 29 mggu ni pun rasa bnda yg sama. selagi sakit tu x kerap n x sakit sgt, tahan je. klau x hilang2 n makin kuat, sila ke klinik atau hosp

1y ago

baik, terima kasih jawapannya ☺️

saya jadi macam tu bila perjalanan lama dlm kereta or anak 1st duduk kat riba..bila dh balik rumah n duduk atas gym ball okey semula. alhamdulillah.

1y ago

yess. berbaloi. sambil² lipat kain duk je atas tu 2in1. 😊

normal sis . sya pun rsa bgtu skrg..gestrik hri2 . 😅

1y ago

amin2 sis . trima kasih

Sama la saya pun rasa mcm tu 29week skrg