Check up anak 2 tahun KK

Salam ibu², selepas umur 2 tahun, ada tak yang masih sambung check up anak di KK? Sampai umur berapa tahun? Atau ada ibu² terus berhenti check up? #anakduatahun

6 Balas

teruskan sampai 6tahun.. jumpa doktor je utk pastikan perkembangan anak.. last vaksin kan 1½y, yg 2 2½ 3 3½ 4 5 6 tu boleh biar doktor pantau perkembangan, if anak ada masalah keterlambatan apa2 mak blh ajukan terus. cepat bertindak blh cepatkan masa pemulihan.

8mo ago

ok baik..terima kasih share pengalaman.. sebab anak sulung dulu, nurse stop sampai 2thn je...tp anak kedua ni kena sambung lagi. gap jarak jauh, jadi tak tahu la procedure baru KK atau apa..

Ikut buku kesihatan, pemeriksaan kesihatan sampai umur 6 tahun. Anak saya 2 tahun masih check up di KK. Takde niat nak berhenti. Sekarang ni saya tambah check up kat swasta sekali untuk vaksin tambahan.

8mo ago

Faham. Apa2 terpulang pada awak. Vaksin anak saya pun dah lengkap kat KK tapi saya teruskan juga check up sebab nak monitor perkembangan anak dengan lebih detail.

anak ada apa apa problem ke? anak saya dah 2y++ masih checkup di kk sebab kbb (kurang berat badan). tapi yang test m-chart tu sampai umur 3y rasanya.

8mo ago

tak ada apa² masalah. dulu sulung nurse stop umur 2tahun. yang kedua ni kena sambung, tu tanya kot ada pengalaman. Aah betul Mchart skg sampai 3y.. maybe procedure dah baru. saya gap jarak anak jauh.

ank sye dh nk masuk 3y pun still chckup kk walaupun mchart dia ok. slagi nurse bg date slagi tu sye follow je

Mcm saye.. dah habis vaksin.. saye stop je…

2w ago

saya dah stop 2tahun je... kk tak ada call heheh

janji dah cukup vaksin, berhenti je

8mo ago

kalau ada masalah lain, baru rujuk pada paeds. Lama jugak nak ulang alik KK ni hehehe. terima ksh..