Pusat baby

Salam ibu2 normal ke pusat msih terkeluar hri ini ank saya dh cukup sebulan. Bila ye pusat akn ke dlm ? #firstmom #pleasehelp

Pusat baby
18 Balas

Jangan risau sis,Anak sayapun macam NI masa newborn saya Ada Tanya doktor dia cakap sesetengah bayi memang Akan Ada pusat yg timbul Sebab muscle dekat perut dia belum kuat lg ,maksudnya anak kita ni jenis Yang muscle kat perut dia lambat nak kuatlahh gitu.kalau Dari dalam Tu sebenarnya usus dia yg bagi pusat timbul sbab muscle bahagian perut belum kuat, clinically ini biasa dipanggil "umbillical hernia "anak saya mau masuk 4 bulan baru dia tenggelam .Kalau orang2 lagend@dulu2 punya petua letak duit syiling /minyak angin 🤣(padahal bukan angin penyebabnya)Kalau mau lebih jelas Dan faham Sebab pusat baby timbul tanya ja kat doktor.Tapi memang xda ubat Akan doktor bagi,Sebab dia Akan tenggelam sendiri juga paling lama dalam masa umur dia 1tahun,Kalau Cara saya ,saya selalu urut2 keliling pusat anak saya selepas Mandi ,tapi sebenarnya Tanpa buat apa2pun dia boleh tenggelam juga semula.Hanya perlu risau bila dia bengkak ,bernanah ,makin besar ,nampak warna lebam,Lepas Tu bila try tekan dia Xboleh masuk Dalam ,diiringi dengan anak menangis mcm xselesa akibat pusat timbul Tu, itu memang perlu ke doktor dgan segeralahh.

1y ago

Yaa sama la.bby sya 3m dah pusat dia koi surut dah

pusat anak sy pun timbul masa newborn. skarang dah ok. dokter kata nama dia umbilical hernia. tapi tak serius dan sembuh sendiri. kalau pusat baby awk merah/berair/makin bengkak tekeluar/baby selalu meragam mcm sakit awk terus refer dokter. kalau takde apa lama² dia akan elok sendiri. awk boleh search google pasal ni. kalau tanye org dulu² dorg akan suruh letak duit syiling/tuam. tp sy takde buat apa² pun sbb dokter tak bagi🤭.. makin lama dia elok sendiri. **gambar kanan bawah baby saya dlm 4-5m dah elok pusatnya.

Anak sy dh nak masuk 4 tahun, masih cmni juga pusat dia 😅 dulu masa baby sllu juga cuba tampal duit siling 5 sen kat sana tpi xda kesan. Mgkin pusat dia mmg jenis timbul, sy anggap jer unik yg pnting anak sihat 😊

anak sy sampai sekarang umur dh 3 tahun pusat keluar mcm ni.. baby sitter ajar panggil klcc..sbb pusat keluar mcm tu..so kalau kita tanya ini apa..dia jawap klcc😁😁

Ni normal ni puan. Cantik puan jaga pusat dia. InshaAllah nanti dalam 2-3 bulan akan jadi lebih cantik. Anak saya dah 5 bulan, pusat dia pun dah cantik masuk kedalam.

Baby sy dulu mcm ni. Dr suruh letak duit Syiling tampal kt pusat tu. Balut dengan kapas atau kain lepas tu tampal. Lama2 akan tenggelam sendiri.

Anak sya lepas 1bln baru pusat timbul keluar..jmpa doc kata normal organ depa xkuat lagi.now 3bln pusat dia dah masuk dalam

Tengok heal elok je tapi maybe pusat ank awak jenis timbul kot. Kalau mmg jenis timbul mmg dia akan stay macam tu je

Maksud awak ke dalam macam mana tu? Bentuk pusat ni pelbagai. Tengok gambar yang diberi tampak normal.

Mungkin anak awak jenis pusat timbul .. pusat kan ada dua jenis satu tengelam dan timbul.