Menu simple hilangkan loya 😭

Salam ibu², nak tanya, saya first time mengandung. Masuk week 6 mual teruk tapi tak muntah. Saya tak boleh tengok makanan, bau masakan, bau bawang. Tak tahu nak makan apa kasi nutrition dekat baby. Beberapa Hari ni makan bihun sup kosong dgn bubur kosong letak ikan bilis goreng je boleh telan. Lidah payau sangat. Tengok makanan semua rasa loya. Buah boleh makan, tapi tiap Kali Lepas makan mesti loya and pening. Sbb lidah rasa kelat payau. Ibu² ada idea makanan yang simple takde bawang tapi cukup nutrition?? #pleasehelp #firstbaby #firstmom

6 Balas

Saya masa 6w pun teruk alahan. skg dh 8w alhamdulillah dh takde wuek2 gik awak. Takpe bersabar dulu utk mggu strs nya. Nnti ada masa dia akan hilang morning sickness tu. Enjoy je dlu 🥰 . Semga awak & baby sihat selalu , dprmudahkan urusan sehingga bersalin ❤️🤲🏻🤲🏻

Skrg sy 6w+ selalu rasa perut angin mcm gastrik tu walaupun dah makan.. lepas tu mula lah nk wuek2 tp x muntah..kalau makan pun kne makan slow2 . Makan buah dapat redakan sikit loya tu. Kena makan kerap tp sikit2. Paling2 pun makan biskut

utk first trimester ni jgn skio folic acid je. boleh ambil juga multivitamin. fasa loya ni makan je apa yg mampu. janin pada awal trimester hanya oerlu folic acid yg lebih utk perkembangan dia. jgn risau sgt nutrition lain asalkan ada makan

sama la kte,bby 1st.masuk 6week jadi sama awk 😭😭😭😭..tk sdp bdn sgt,tktau dh nk makan apa..mulut rasa mcm org demam je..emm,hrp2 laa cpt ok🤧

Dalam fasa ni tak perlu cari nutrition mana pun. Makan je apa yang boleh makan.. janji makan dan minum walaupun sikit

bertabahlah kita 🥲🥲