Penyusuan bayi 2 - 3 bulan

Salam ibu-ibu nak tanya berapa oz sesuai untuk bayi 2 ke 3 bulan ? Sebab ada baca jangan overfeeding .. katanya 2 ounce setiap 2 jam .. nanti muntah susu @ usus bayi kembang . Yeke ? Tapi 2 oz tu baby sy macam tak cukup paling2 pun 3 oz . Okay ke ? Mintak tunjuk ajar . #firstmom

10 Balas

kalau sebelah malam, saya akan cukupkan 3oz untuk anak supaya dia betul² kenyang dan tidur lena dalam 2-3jam. tapi sebelah siang saya akan bagi 2oz. biar dia tak betul² kenyang, supaya kerap berjaga siang untuk menyusu (bagi bila baby lapar, dan berhenti sebelum kenyang). saya buat macam ni supaya baby kurang sikit meragam waktu malam.

1y ago

kalau sy, sy bawa dia bjln skejap. smpai dia rasa mgantuk. asalkan baby x tlalu byk tdur. nanti lepas dia bgun, sy bgi susu lg.

ikut demand. ada kiraan ikut berat baby untuk jumlah susu per day. sy tak reti nak explain tp awaak boleh google. sbb tu tiap baby tak sama walaupun sama bulan 😅 bby sy 3 bulan, waktu siang 3oz setiap 2-3jam. malam 4oz sbb dia nak tidur lama. awak boleh cuba upkan sikit2. kalau overfeeding dia akan muntah so awk tau la berapa yg dia mampu minum.

1y ago

Betul ank sy pon mcm ni. Sama la

kalau df depend pd baby.2 onz cam sikit sgt.melainkan ank sis selalu muntah blik lps menyusu lama sbb trlebih knyg.klau x mgkin sesuai ngn dia.jgn catu susu ank tnpa sbb kesian dia lpar.nnti tidur pon tganggu,brt pon x naik. kalau fm sy krg pasti

Salam. Okay mommy. Tengok demand anak. Makin naik usia baby makin meningkat onz susu nya. Kalau anak saya usia begitu 3 onz setiap 3 jam macam tu

1y ago

jadi sama lah macam 2ounce 2 jam kan . macam 1 ounce 1 jam .

waalaikumsalam, baby sy usia 1bulan 15hari - 3onz tiap 2-3jam, kalau minum susu fm dekat kotak ada tulis sis berapa bnyak keperluan bby minum

Demand baby. Baby saya umur newborn-1bulan 3oz,2jam. Kadang Lepas sejam mintak lagi 2oz. Bila malam je Dia tido 3oz gap 3jam.

ikut ank. ank sy dulu. selagi dia nak selagi tu sy bagi.. ank ni bila kenyang tAk bnyk ragam, kita pun dpt rehat.

Ikut demand baby awak. Takkan nak biar baby lapar kan. Jangan ikut sangat baby lain. Anak lapar, kita bagi.

Sy mcm2 oz sis, dr 1oz sampai ke 4oz. Tgok demand and gap time menyusu dia. Okay je 3oz utk baby 3 bulan

Baby saya dulu 2-3 oz dlam 2 jam sekali , lepas menyusu make sure sendawakn bby