1st Mom 🤗

Salam hai nak tanya...sye 1st mom, due date 15/11, sekarang da 36weeks...byk sye bace dlm ni tanda2 nk bsalin dan sebagainya...tp saye belum ade pengalaman lg, boley ke nk taw : - org kate kalau baby mengeras, cpt2 pegi hspital? Cmana baby mngeras? Same ke dgn perot mngeras? Kalau mngeras tu utk tempoh lame ke atau cmana? - cmana nk taw kontraksi betul atau x 😅 cmana keadaan kontraksi tu? Sakit yg cmana? - boley taw, ape persiapan mummy2 dlm ni utk warded nanti? Baju baby utk labour room dgn mse kat ward perlu asingkan atau boleh campur je dgn ibu? *Maaf la byk tanye 😉 serius nk taw, org kate jgn malu, kalau x sesat jd nya 😂 #firstmom #First_Baby

1 Balas

soalan first n second, ikut pengalaman saya , kalau awak rasa perut mengeras ,rasa sakit on off, cpt2x ke hospital. bab kontraksi tuh, mcm saya takda pun rasa mcm tuh, tiap org tak sama bab ni tau. ada yg rasa sakit, ada yg takda tiba bukaan dah berapa cm dah .yg penting kalau rasa tak sedap hati ,rasa lain mcm jgn tunggu . mcm saya hampir hilang baby sbb confuse tuh false contraction or tak. so awak time nak dekat ni ,please alert okay. soalan last pula, baju baby LR letak dlm plastik/ziplock . kalau baby tak kena tahan, diorg akan minta yg tuh , kalau kena tahan diorg akan minta pampers dan tisu basah je.

2y ago

time kasih byk2 ya...laen org laen pngalaman, tp boley jdkan rjukan sye nanti... 😊