38 weeks czer

Salam hai mommy2.. Nak tanye kalau bersalin czer, kite akn diberi bius.. Jika bayi dh selamt dikeluarkan, adakah Mase dokter jahit Luka tuh kite dlm keadaan sedar atau masih dibius lagi ? # Maaf tnye.. first time mungkin akan di operate #

3 Balas

Wslm, bius selalunya akan diberi separuh badan je so dlm keadaan sedar akan rasa kena operate dan jahit apa semua. Tp kita tk rasa apa pun, mmg kebas habis dah. Klu full bius risiko lg tinggi sbb tu doktor akan elakkan full bius. Bius tu tahan lama jgk, habis operation tu kena tunggu lg 6 jam tk silap utk bebetul hilang bius tu. Pengalaman sy, mmg akan ada rasa dh sikit sikit (dh selesai operation, masa kat wad). Tapi kaki still rasa kebas mcm bengkak besar gajah sedangkan biasa je kaki.

2y ago

kt blkg bahagian tulang blkg, pinggang ke mana entah sy pun tk pasti sbb masa tu mamai lepas tahan contraction tp bukaan lmbt sgt 😅 personally sy tk rasa sakit kena cucuk tu, tp ada org kata sakit sgt. ikut org kot.

Maaf sis, saya pon baru pregnant anak first takde pengalaman lagi skrg baru 16 weeks, maaf tanya ye sis kenapa sis rasa sis mungkin di operate? Baby tak pusing lagi ke? Saya pulak risau dan takut

2y ago

Ouh macam tu, baru saya faham kak. Moga urusan akak dipermudahkan Allah SWT amin, selamat bersalin kak

biasa czer, dia akan cucuk bius kat pinggang kot. maybe tak akan rasa apa. sebab bius tu kuat