Anak 10 bulan naik ruam lepas makan telur

Salam, hai mommies. Anak saya 10 bulan baru start bagi telur 2,3 hari lepas. Mula2 hidung tersumbat nafas berbunyi. Masa tu tk sedar lg alahan ke tak. Harini makan telur lagi. Skarang naik ruam2 merah kat badan, cirit birit. Adakah ini alahan dgn telur? Perlu ke hospital dgn segera ke? Mak dgn husband kata tunggu dulu esok. Malam ni sapu ubat nappy cream (bepanthen) dulu. Apa patut saya buat? ##firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusaya

5 Balas

Allergic tu. Awak tau tak punca dr telur Putih atau kuning? Baby Dia akan Start trigger Bila Dia makan, akan mula garu2 Dlm masa 3-5min, sekitar mulut/Leher/badan. Tgk Dia merah2 tak naik bintat n tgk bibir n Lidah Dia. If Da nampak mcm tu, stop bg makan, Lap dgn air n bg Anak minum air kosong. Pantau dalam 30min to 1hr. Time ni Mmg kena rajin skit pantau Sbb mcm Anak saya smpai mata merah n satu Muka bengkak,naik merangam n mengaru. Tapi in 30min Dia surut Sbb keep Lap Muka Dia.. if Lebih n Anak susah nafas Baru direct emergency Risau saluran penafasan bengkak n block.

Mungkin allergic tu awak. dah 3 hari lepas kan. hari nie stop bg telur dan pantau baby mcm mana. bg die makan yg die pass and observe dlm 1 hari @ 2 hari. kalau confirm mmg telur adalah penyebab die naik ruam @ cirit birit, maksudnye baby awak allergic dgn telur. kadang2 boleh jadi juga dr persekitaran yg x bersih @ dr susu @ cara penyediaan makanan @ cara kebersihan botol susu @ cara kebersihan perkakas makanan die @ panas ke sbb ruam. byk la sebab die kalau cirit birit @ naik ruam nie. awak kena check satu2.

Wassalam.. allergik tu sis.. kalau pernafasan anak xnormal, bw ke kecemasan sbb allergik blh buat sistem pernafasan jd sempit dan mendatangkan bahaya..

stop bgi telur pantau gatal2 dan nafas dia klau bertmbh bnyk ruam merah dan nafas laju cepat2 ke emergency

alergik la tu