Survival Cerlage Pregnancy (Ikat pangkal rahim)!

Salam hai , kat sini ada tak momies2 yg preggy baby survival cerlage ? Sya nak tnya waktu nak ikat tu sakit takk ?? N waktu nk buka balik nti sakit ke tak ?? Sya rsa tkut plkkk , sbb sya baru keguguran bulan 5 haritu , kandungan 19minggu lebih , n doc ckp klu sya prengnant lgi nti , sya kna ikat pangkal rahim , sbb ni dh masuk kali ke 2 sya gugur🥹Tlong momies2 jawap soalan saya🥹🫠#pleasehelp #ingintahu #seriusnanya #bantusharing#firstmom #bantusharing #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Salam, hi. Saya buat cervical cerclage (shirodkar) pada minggu ke 20 kandungan dan dah selamat melahirkan. Tak sakit sebab dekat cervix almost zero pain receptor. Masa pasang pun tak sakit sebab dr akan on epidural. Masa buka pun akan on epidural dan terus induce utk melahirkan. Dont worry mommy. InshaAllah akan ok.

my friend buat ikatan pangkal rahim sbb kndungan lahir 24w dan dh 2x ggur sblm tu. alhamdulillah 37w buka ikatan dab baby selamat lahir. prosedur dibius separa bdn. u won't feel anything.