Waktu tidur anak

Salam dan hi ibu2. Ibu2 sudi share tak macam mana ibu2 atur pola waktu tido anak boleh saya praktikkan untuk anak saya dan ibu2 start umur berapa yer praktikkan waktu tido anak? Terima kasih #firstmom #pleasehelp

2 Balas

Hai Puan, Untuk 0-sebelum 4 bulan, tiada waktu spesifik sebab anak masih feeling dlm rahim ibu. Tapi anak saya umur 3 bulan dah panjang tidur malamnya. Ni dah 4 bulan, saya mula latih dia. Seawal jam 5/ 6pm lebih saya dah bagi mood tidur: mandi; tuam (jika ayahnya ada), urut; gelapkan bilik; pasang white noise (saya guna bacaan Al Quran sbb anak sy lebih tenang dgnnya); jika dia belum tidur hingga azan maghrib, saya sambung ajak tidur dgn baca buku peek a boo, dia dah rengek, tengok dia nesting ke macamana.. biarkan dia bebel, isap jari , kain, tidur, Pastikan kita dh solat dan makan supaya kita pun ok nk tidurkan dia. Ada masa dia tidur mengempeng. Ada kala dia tidur nak saya ada sebelah. Kadang dia tidur sendiri. Boleh follow fb Baby Language.

2y ago

🌻

Salam mommy. Kena praktik kan sejak bayi. Mommy boleh refer artikel ni. Kena tengok usia anak juga untuk praktikkan nya https://my.theasianparent.com/jadual-tidur-bayi/?utm_source=search&utm_medium=app

2y ago

Sama²