Air liur berlebih

Salam. Ank sy umur 1thn 6 bln. Air liurnya masih meleleh dgn banyak dan masalah tak mahu makan semakin teruk. Skg hanya minum susu. Jika di beri makan hanya mengunyah tp tak mahu telan makanan yg dh dikunyah. Adakah ank xnk menelan makanan ada kaitan dgn air liurnya yg sering meleleh ? #anaktaknakmakan #airliurberlebih

4 Balas

sama macam anak buah saya dulu...dia sehari makan 3/4 suap je..kadang² sehari tu tak makan langsung and susu je tiap jam sampai mama nya risau dan jalan penyelesaian dia buat cuma beri makanan yg anak suka je(sbb tdk berapa berduit jadi supplemen budak mmng tak dpt beli)...yg penting ada makan sikit katanya.. Skrang anaknya umur 6 tahun dah..memang boleh nampak yg perkembangan dia lambat tak pandai bercakap dan badan kecil je...saya skrng baru 16week jadi tidak berapa mahir bab ini tapi mungkin boleh try supplemen budak mcm Hanis Zalikha jual tu

waalaikumsalam . Perlu banyak bagi rangsangan oral, di keliling mulut anak. - urut keliling bahagian pipi, dagu, keliling mulut. - berus gigi - gum massage - bykkan bagi mainan untuk anak gigit2 - finger food

Maybe anak sedang teething, sakit gusi sebab tu x lalu nak makan and banyak air liur. Ibu still kena make sure anak makan walaupun sikit and minum susu.

janji anak ade makan sikit