antibiotik amoxicilin

salam. ada yg pernah makan antibiotik ni? okay tak? selasa minggu lepas saya masuk wad sbb drip air lepastu ada jgk check urine. time doc nak bagi perscription ubat baru doc bgtau dapat antibiotik skali sbb kencing kotor. doc bagi antibiotik axetil tp saya mkn tu jadi radang kat tekak. mula2 saya tak rasa punca ubat, tp setiap kali lepas makan ubat mmg tekak akan rasa sakit dan mcm bengkak. so hari ahad baru ni saya prgi klinik tukar ubat dpt amoxicilin. sbnrnya saya was2 dgn antibiotik ni sbb ubat yg sebelum ni pun dah buat saya radang tekak, ubat yg baru ni pulak saya makan hari kedua saya jadi gatal kat miss v. sebelum ni tak pernah2 gatal kawasan tu. hari ketiga makan ubat ni saya kencing jadi sakit kat kawasan pinggang. lepastu harini hari ke5, hari terakhir mkn ubat tu. bangun subuh tadi saya tengok keputihan saya banyak sangat2. sebelum ni ada tp sikit dan bukan setiap hari. harini keputihan keluar terlalu banyak dan ketul2 putih pekat. saya tak pakai pantiliner, so saya dah tukar panties banyak kali harini and setiap kali tu mmg banyak keputihan keluar. saya risau betul takut kena jangkitan apa2, saya nak bersangka baik pun taktahu la sbb sepatutnya mkn antibiotik ni lawan jangkitan kuman. tp saya kena sebaliknya pulak.

antibiotik amoxicilin
1 Balas

Awak kena tanya doktor what to expect bila makan antibiotic nie. Setahu sy, dr apa yg awak bgtau it is a good news kalau keputihan keluar byk2 that's mean bacteria2 yg x baik dah keluar lah melalui keputihan tu. Betul antibiotic lawan jangkitan kuman. Tp die keluar ikut mana? Ada sesetengah org makan amoxi mcm sy, terus buang ikut najis, mcm cirit birit. N yes mmg betul lah sbb bad bacteria keluar ikut najis. Dan awak keluar ikut keputihan. Bg sy okay sahaja tu. Apa2 pun kalau rasa x sedap badan pergi lah semula KK tanya Dr tu.

5mo ago

skrg awak ada keputihan lagi tak? saya jadi risau takut kena infection sebab gatal miss v dgn sakit time kencing sama. ingat nak tunggu sampai isnin ni kalau masih ada jugak tanda2 tu baru nak pergi klinik sbb skrg pun dah weekend