Mak mentua

Saja nak tanya, apa nak bt bila MIL asyik nak bertandang ke rumah. Org baru je baik demam. Pastu last week dia dtg. Time demam tu dtg. Ni this week wasap pulak tanya blh dtg tk ? Alahai siap tnya tu boleh ke tk ? Aku nak jawab apa mcm ni #kesmertua

17 Balas

Hahahaha tq semua , mak mertua sy okay jaa cumanyaa dia tu kdg melebih2. Kesian kan bapak mertua sbb rumah sy tkade bilik dorg terpaksa tidur di ruang tamu. Toilet pun satu je, byk kekurangan nya…jarak rumah sy ke rumah mertua pun bkn jauh..tpi tulaa semua jadi lepas fmly belah sy datang haritu dua kali, jadinya dia mcm jeles, and nk tidur sini jugakk. Pastu ni nk dtg tidur lagi katanya 😅😅😅bkn apa rumah sy jenis condo studio house yg tkde bilik tu. Tk berapa selesa lah kalau dia dtg sbb sy tidur pun kdg dia selak3 je langsir dh blh nampak kteorg tidur laki bini aiyakkk, alasan nya dtg nk tgok cucu, pdhal kteorg bkn tk balik rumah dia haihh laa…

Atleast MIL sis bgtau nak dtg. MIL & SIL saya terus buka pintu rumah ya. Tengah bergolek dgn Anak depan tv, dgn seksinya(Yela rumah sndri kan) terus Kelam Kabut tukar Baju. Dtg kadang xda sebab. Faham perasaan sis, saya dgn mengandung lagi, Ada baby lagi kadang Penat nak melayan orang. Tapi itulah.. Kang ckp dgn husband mula la sentap. Nak duduk Dlm Bilik aja walaupun badan penat xboleh gak, tetamu dtg rumah kena la attend masak semua. Ingat singgah kejap, Allah tido gak Kat rumah, kadang terpaksa mengalah saya tido dgn baby Kat ruang tamu Pakai toto je. (Yela Katil ada 1 je, Tapi SIL&MIL Mmg xtau Hormat privacy Bilik tido kami)

2y ago

ni samala ngan adik ipar, x da privacy langsung ngan suami, aurat lagi kena jaga dalam rumah ada lelaki. stress.

sama ngn saya sis..mil suka betui dtang rumah saya..mak sendiri pon x macam tu..mai2 terus p peti ais..cari apa2 yg x guna or mknn dorang akan habis kan..huhu saya suka beli buah n potong siap2 bbuh dlam peti sejuk...memang kalo dia mai dia akan ke situ dulu..pastu kerepek n keropok dlam balang dia ngn adik bawak p depan tv mkan baring2 kat situ,dah la atas karpet..kecik besar je nengok nye..datang x pernah bagitau..tetiba tercongok depan pintu..kalo tngh hari saya siap masak..memang masak untuk ber2 ngn suami..datang depa habis..dah sepasai kene masak lain..penat oo..

Sis bgtau je sis x sihat. Kalau die nk juga dtg, sis bgtau suami, pesan suami siap2 suruh lyn mak die sampai balik. X larat jgn masak. Suruh suami g beli lauk ke apa, sis boleh je masak nasi putih. X larat juga, suruh la si suami beli nasi putih & air ikat mati. Hahaha 😁tinggal tuang dlm teko je. Abis tu nk buat mcm mn dah MIL x fhm bahasa sgt kn. Mak kita faham situasi kita, kadang MIL nie keras kepala die sikit. Nk sgt dtg, nasi lauk air bungkus saja bg. 😂 Lpastu sis pergi la sambung tido. Bior MIL sis mengadap muka anak die tu berapa jam die nk. 😁😁😁

i dengan mertua dan ipar baik je tapi kadang2 ada jugak part suka control kami, xsuka tul hahaha tapi kalau yg jenis suka bertandang ke rumah ni i xkisah. Dan bila mengandung ni i pentingkan diri dan kndungan lagi. Kalau i penat, sakit memang terus rehat ke tido. Kalau sblum pregnant i jenis layan org atau fmily sungguh2 smpai dorang balik even i penat dan jenis mudah sakit kepla. Ni bila pregnant lantak lah, pentingkan diri kita dulu. Xkisah org nk fikir apa dan memang i bgithu suami awal2 bila i penat tolong fahamkan org2 sekeliling dan jgn cari pasal 😂

lau mak mntua cerewet ssh la 🤭.. sy ok je mak mntua dtg tiap minggu.. atau sy yg p umh dia tiap minggu . sbb sy mmg dh anggap cm mak sndiri..lgpn mak mntua sy jnis x byk kisah..kdg die tlg kemas umh ,lipat kain..sy mbuta pn dia xheran 😅.. mak2 ni wlaupn ank dh kwen die tetap rindu ank2nya.. sy x halang apa2 pn sbb kite pun akan bakal jdi mak mntua😇.. kcuali mak mntua yg jnis annoying tu mmg ssh la.. ckp je awk kluar o ada hal bis cite 😅.. sbb bgus juga mak mntua awak bgthu dulu sblm dtg😊

2y ago

betul tu sis klu jenis x kisah x cerewet x pe.. dtg la bila2 pun.. tp klu yg jenis semua x kena jenuh gak tu😅

Kita tak blh stop mak mertua dtg ke rumah sbb silatulrahim ibu sendiri.. if blh duk jauh jika nak privacy 🤪🤪 satu hari kita pun akan jd ibu yg rindu pada anak walaupun dah kahwin.. Ibu ibu yg jadi mak mertua skrg ni perlulah paham apabila anak dah kahwin jgnlah kerap sgt 😀😀😀 bg lah anak muda membawa diri mereka sendiri dgn pasangan mereka itu 😘plan not to frequently disturb lah kan

2y ago

betul itu, mmg payah bagi seorg ibu utk menerima hakikat masa yg anaknye dah berumahtangga, dah besar, lebih lagi jika ibunye suri rumah dahulu kala..anak itu ttp kecil pada pandangannye smp lupa over caring blh menjejaskan kebahagian anak cuba berdikari utk teruskan hidup sendirian. Setiap pasangan zaman kini dah suka privacy setelah kahwin sbb semuanye bekerja dan hidup independant.. Cabaran bg ibu utk memahami hakikat anak itu ada keluarga tersendiri juga. Its time to let go with understanding tp hubungan ibu dan anak itu ttp sama kasihnye. Bersabar aje pasangan perlu restu ibubapa sentiasa.

biasa MIL datang dengan siapa? kalau rasa tak sihat dan nak rehat, cakap je terus terang. pastu cakap la nanti dah sihat sikit awak gi rumah MIL tu. kadang orang tua tak faham kita nak privasi berehat kat rumah sendiri walaupun badan tengah sihat. takpon cakap je minggu ni nak keluar cari barang baby ke ada kawan jemput makan ke. tipu sunat sikit. 😁

2y ago

Kalau mertua yg okay saja faham x pe lah. Dpt pula mertua yg 2, 3 kali fikir betul ke anak menantu aku kuar g beli brg, pergi tgk saja lah, siap intai tempat parking kete ada ke x, x ke naya 🤣🤣🤣

ok la tu, macam sy ni serumah ngan mak mentua mulut toxic. 1st keguguran sebab tekanan sangat. ni 2nd pregnancy masih makan ubat penenang drpd psikiatri, dan ikut kepala sendiri saja anggap org tua tu x pernah wujud. nak pindah kewangan x stabil lagi. ni dah 19w beli sikit2 barangan bayi senyap2.

Mak mertua sis menyusahkan or byk komplen ke kalau dtg rumah sis? Kalau tak, layankan jelah. Dia tu mak kpd suami sis, selagi hayat dia masih ada. Tp kalau tak selesa, bg la alasan nk keluar ke apa ke.