Pasal x-ray

Hi..sa mau tanya ba..siapa yg ada pengalaman kasi kawan anak p x-ray..Time tu ko xtau yang ko pregnant..tiada pakai baju safety tu🥲..teda apa2 kaitu?

8 Balas

Sy ada google tadi, kemungkinan ada effect dgn baby. Especially kalau yg awal2 kandungan tu. 👇 Exposure to high-dose radiation two to eight weeks after conception might increase the risk of fetal growth restriction or birth defects. Exposure between weeks 8 and 16 might increase the risk of a learning or intellectual disability. Apa2 pun, sis tnya doktor lah. Sbb kmi semua ni bukan lah doktor 😅 Suda buka buku pink ka utk kandungan ni? kalau suda, sepatutnya boleh tnya direct dgn doktor masa appointment.

Time ank sy buat xray,,sy tdk ikut sekali sbb ank sy umur 9th kan.dia pndai berdikari.so sy just sruh dia jaga diri..lagipun msa tu sy pregnnt 3bulan.awal2 lagi bg tau dgn nurse d sana..sy xpasti pula sis kalau ada effect atau tda.nnt tnya doktor la arr🤭🤭harap2 sis sihat2 selalu bby pun ok smua aamiin

Kalau kena pegang anak time anak xray, kena pakai baju khas yg kalis sinaran xray. Baju tu berat sgt2, mcm baju besi.

Sis pernah ada pengalaman mcm tu,tapi syukur baby ok,lahir pun sihat dan sempurna.

maksudnya awak teman anak awak x- ray...Dan masa tu awak x Tau yg awak pregnant

rsa2 nye time tu pregnant brapa minggu sis?

tak faham? kawan anak yg xray ke anda yg xray?

1y ago

nope tak bahaya sbb bukan dia yg kena xray. sinar xray tu hanya dipancar kt org yg perlu, bukan 1 bilik. harap menjawap. sorry tak faham soalan😅

jumpa docter