sembelit berpanjangan

runsingnya, anak 1tahun lebih kerap sgt sembelit. kadang tu smpai luka sbb meneran. najis keras sgt. mcm2 dah saya buat, dari segi makan urutan air masak. susu formula tk serasi boleh jd punca ke? bantu saya. #firstbaby

7 Balas

pertama sekali , puan kena cek sukatan susu tu betul atau tidak .. kalau anak masih sembelit maksudnya masalah susu lah kena cari susu yang sesuai macam saya mula2 dari usia anak 3bulan elok ja minum dupro sampai umur dia 1tahun juga , pertengahan tu sama anak saya kerap sembelit sampai nak membuang pun menangis dan kurang selera makan .. sekarang saya tukar ke dugro pulak alhamdullillah anak takda sembelit dah dan yang best anak kuat makan .. seronok tengok perubahan yang macam ni , kalau bagi anak susu formula ni memang banyak cabaran dia puan so puan kena pandai2 lah cari susu yang bersesuaian untuk anak .. semoga berjaya yer ☺️

sis sapu minyak castor kat dubur nye sikit sewaktu probkem senbelit. Sis jgn bagi baby dyhydrated, consume lbh air masak. Atau fruit yg berair mcm grape , pisang, betik contoh. Bagi dia makan bubuh yg berair lbh. Kurangkan protein daging atau ayam, lbh pada ikan..Tukar susu yg serasi...jgn beri makan coklat sgt, sbb blh mengeraskan, roti pun mmg blh mengeraskan, jd kurangkan pengambilan gitu. Blh cuba beri yogurt kanak kanak itu yg dijual di supermarket.

Susu tu. Bancuhan sama ada pekat. Saya anak mula sembelit Sbb susu smpai berdarah. Tapi doc suggest lebihkan air. Kira saya buat 3scoop 4 air, Dan saya bagi makan buah pisang,betik,buah naga n tembikai untuk snek. Alhamdulilah skrg tau2 da yak Sndri. Kalau x menangis2.

ank sy full bf pun kdg2 sembelit kalau dia kurang minum air kosong, kdg2 mungkin faktor pemakanan jugak kot. tp alhamdulillah bila saya cuba selitkan minum ptg dgn aot berak lancar je xde mslh plus sy mkn aot untuk penghasilan susu yg byk, sgt membantu.

try tukar susu sis.ank sedara sy pon camtu.tukar susu NAN bru ok.kena try & error la mslh camni.selalu sembelit boleh jd efek lebih buruk klo dibiarkn.

mcm anak sya 1 tahun lebih asal berak ja keras..bila berak mesti menangis terok.. saya tukar susu baru lembut sikit najis dia.. sis cuba tukar susu..

ye Salah satu sbb susu formula..sbb tu susu formula kne try n error.X sesuai bile cirit n sembelit