Normal ke baby 40 hri masih tak boleh latch sendiri? Saya kena sumbat puting dlm mulut dia everytime

Puting sy memang jenis tak timbul sgt, pastu pernah jgk satu fasa tu saya exclusively pumping tapi tak lama pun. Skang pun 80% df dan jrg2 bgi botol. Bila hulur puting tu nmpk yg dia x reti latch.. Umur baby berapa bulan ya bru dia blh latch sendiri?#firstmom

4 Balas

mcm sy .awal2 mmg sakit sgt rasa bila baby nk myusu.tahan jela..dh cuba ikut cara kt utube tp still xjadi.baby mcm xpandai bsarkan mulut... tp from time to time baby dh pandai sndiri bsarkan mulut . tp kan bila fikir2 balik..sy xpasti adakah sbb ini (baca dibawah)..kisahnyaaaa..., suami sy trsilap beli puting botol yg mana dia terbeli utk baby umur 7-8bln...kiranya dr awal2 lahir start guna botol , dh guna puting bsar. .kami realise yg salah size lps sy hbis pantang n now kami dh tukar size puting ikut umur..bila baby guna puting yg size btul ,dh nampak okay flow myusu (yg sblm ni guna size salah, selalu tumpah2 masa myusu) ..xsure sbb size salah tu ke buat mulut anak sy pandai bukak bsar .now bila myusu, mmg tak sakit.

cuba awak refer link ni. sama x mcm awak buat https://vt.tiktok.com/ZSLnE69Dn/ cuba awak buat oral stimulation juga dkt baby https://vt.tiktok.com/ZSLnEPmQt/

awak yg kena ajar dia cara nak latch. baby boleh latch dr dia lahir awak😊. cara posisi awak bg dia df mcm mana. dh betul ke?

9mo ago

awak cuba guna nipple puller ataupon shringe untuk timbulkan nipple awak. atau lg stu guna teknik sandwich masa susukan baby

baby menghisap dari dlm rahim.. kena cek balik byk benda, puan buka la link kawan2 kat sini share tu