Anak suka tepuk kepala

Pukul kepala kawan2 kalau main dekat taman… taknak share, macam mana nak handle anak yg suka tepuk kepala kanak2 lain ni ye?

2 Balas

Selalunya anak yang memukul ni sebab surrounding dia. Kena tegur dan pesan secara baik. Kalau bab tak nak share tu normal. One of development progress dia. Yang ni tak boleh paksa anak tapi kena ajar la. Macam anak saya hantar pengasuh. Belajar cubit, pukul daripada kawan2 dia. Sedangkan saya & husband tak pernah sekali pun naik tangan kat anak. Bila tanya pengasuh, pengasuh kata sebab budak2 ni selalu kena cubit, kena hanger dengan mak2 diorang tu yang jadi gitu. Buat kat kawan2. So saya & husband la yang kena ajar dan pesan kat anak. Kami tanya kalau mommy daddy cubit sayang, sayang sakit tak? (Tak cubit pun) Anak kata sakit. Ha mommy daddy pun sakit. So kat situ anak dah tahu akibat daripada perbuatan dia. Bila orang buat dia kami ajar untuk say no. Mommy daddy tak bagi. Cara ni works for our kid😁 Part share tu kami tak memaksa. Kami just cakap main la sama2 dengan kawan. Kawan pun nak main. Contoh macam main slide. Kami monitor sekali. Kami pesan kat anak main sama2. Ikut turn. So far okay. Cubalah

2mo ago

Fahamm sangat tu mommy. Dengan anak ni bukan sekali pesan terus dengar. Yela sebab anak masih kecil lagi kan. Takes time untuk anak proses dan faham. Takpe, awak & husband just keep pesan. Kalau rasa takut nak bawa anak main kat luar, boleh hold dulu.

Ank umr brapa sis? Sis try keep ckap x boleh pkul kpla kwan x elok..ank sya pun suka sngt tendang2 org..skrng ni mmng hari2 kna ingtkn dia x boleh buat mcm tu..ni dh ok skit x tndang2 org..ank sya jdi mcm tu pn sbb dia nmpk ada kwan2 main tendang2..bdk 3 thn ni smua nk mngikut perbuatan org biarpn bnda baik ke buruk..

2mo ago

Anak 2y2m sis….tapi tak semuaaaa kanak2 yang dia jumpa dia akn pukul.. anak sy boy, biasa girl laaa jadi mangsa…sy selalu pesan dan ingatkan setiap kali nak keluar pergi mana2 kalau jumpa kawan “cakap hai”… itu jee…pernah “ceramah” dekat diaaa…hahaha…kalau kawan tepuk adikk, adik marah tak..yesss, diaa jawab marah…tapi bila part nak apply ni masih tak jadi dengan diaa….😣 kadang takut dan stress nak bawak dia keluarrr