Alahan makanan first trimester

Preg 6week. Tak boleh nak makan nasi , ayam ngan lauk2 ikan. Kalau tengok atau terbayang je rasa kembang tekak nak muntah. Now saya paksa juga makan nasi kadang2 ngan telur goreng. Lepas tu buah epal yng manis pun saya rasa pahit. 🥺 Sambil menaip ni saya makan roti keping je. Ade idea tak makanan apa lagi saya boleh cuba nanti. #ingintahu #bantusharing

33 Balas

samalah, saya dua bulan ada alahan mcm tu..saya lalu makan biskut mayat/biskut kering ja... kdg makan chips , atau roti yang ada cheese..baru lalu makan ..

Ntah la…saya sndiri pun xtau nak mkn apa….mkn je la apa2…..asal perut x kosong……..klu perut kosong pun dpt sakit jgk……bertabah je la…😁

sy mula2 mcm tu. sy replace dgn nestum + susu. tahu xbrp elok sbb gula etc. tp tu je yg dpt masuk. syukur skrg dah ok. 17weeks dah 🙏

Sya esok 36weeks suda Perut sekejap2 mengeras Dan tiap kli buang Air besar Dan buang Air kecil.. Boleh ka bgtau apa tanda2 nya itu

Makan pasta, roti wholemeal etc. Sy pun kurang selera dgn nasi & lauk2. So sy bykkan makan roti wholemeal, buah2 & minum air byk

cari mknn yg kne selera dgn sis...Nak kurangkn alahan tu sy ambil jus mamariam...Alahan mcm muntah2 tu kurang sikit.

Ohh saya pun ada rasa mcm ni.. dh bnyk mkn bila terbayang rasa kmbang tekak 😔😔 Saya ingtkn more to mindset

Kalau macam saya stakta ni 7w 5d smua makanan makan 😀 adakah macam sy takda alahan .

sama mcm sy..xleh pikir lgsg trus loya..skrg dh 13w dh ok..blh mkn mcm biasa...

sama saya aritu. semua tk lalu nk makan. mkn biskut kering n air panas jee.