Meroyan lepas bersalin

Pernah tak korang alami meroyan lepas bersalin n korang tak ada support pun either dari suami or family. Macam mana korang hadap ye? I just wanna better life for my kid but i think i can't make him comfirt with my current condition #pleasehelp #firstmom

2 Balas

Saya takde meroyan yang jerit sampai nak bunuh anak ke apa. Cumanya disebabkan situasi saya nak beranak tu terlalu sukar/sedih, saya get carried away with it for two weeks like that. I talked to my husband. A lot. Even berkaitan issue sama. Saya tak marah, atau jerit. Saya nangis aje tapi suami saya je tahu sebab suamj saya je faham saya. Saya memang tak cerita pada orang lain. (Saya takde mak dan bapak). First two weeks memang struggling sangat dari segi emosi, mental. Husband saya tak dapat paternity leave tetapi saya message saja dia apa saya rasa, apa yang berlaku di rumah. Sampai sekarang trauma uruskan diri after bersalin tu masih ada dan saya rasa dia nak resurface semula sebab terlalu banyak triggers. Suggestion saya: 1) Cuba juga berbual dengan suami walau apa pun. Beritahu apa perasaan awak, penat macam mana, apa awak fikir dan rasa . Lelaki ni memang susah nak cakap atau buat sebab kekadang kita kena bagitahu cara macam mana. 2) Sentiasa minta tolong suami uruskan anak. Jangan rasa ah takpe la. During pantang period, is so important so you need to use all helps that is available. 3) boleh berbual dengan KAWAN PEREMPUAN YANG DIPERCAYAI. Yang tidak meng hasut. 4) pergi ke klinik kesihatan, bila nurse tanya “ada masalah tak sewaktu jaga dia?” Awak boleh terus terang situasi awak. Barangkali akan refer awak pada psychologist yang sangat bagus. Supaya awak boleh memahami diri dan situasi and coordinate better. Motherhood is rewarding tapi dia punya adapting/adjusting tu sangat ambik masa. There is no more about you only. It is you and your child. You have to seek strength in whatever way that you can for your baby. It’s tough, tidur asyik tak cukup, badan penat, it feels like never ending. but trust me, it’s a phase. Saya tak percaya istilah me time kena ada. Cus it leads expectation.

Saya tiada pengalaman... Yg saya tahu, puan boleh mengadu ke klinik kesihatan atau klinik yg menyediakan khidmat kaunseling utk ibu2 yg mengalami meroyan slps bersalin. Ada istilahnya dlm kaunseling bg ibu meroyan ni. Boleh dirawat dan pulih. Insya Allah