Pernah tak?

Pernah tak ibu2 atau bakal ibu check upt +ve tapi bila scan & dh repeat scan still xnmpk ? #irregularperiod

7 Balas

masa kandungan ketiga, period ada datang 2 kali, bulan pertama heavy, bulan kedua skit2 ja. doc ambik tarikh bulan pertama yang period heavy, kira pregnant dah 2 bulan, scan tak nampak kantung, tp hcg pekat. kena masuk hospital sebab doc syak ektopik, duduk 4 hari kat wad, hari last doc pakar scan baru nampak kantung kat dalam rahim. rupanya baru pregnant 4 minggu, bila datang pulak. 2minggu lepas tu utk konfemkan, baru nampak heartbeat baby.. kadang2 mungkin sbb period irregular jd kandungan masih awal sebenarnya. hcg makin tinggi tp kantung tu belum nampak lagi.. semoga dipermudahkan urusan sis

7mo ago

terima kasih sis kongsi 🫰🏻semoga dipermudahkan juga urusan sis

Repeat scan tu selepas berapa lama dari scan yang pertama? Kalau 2 minggu, maybe laa sis scan yang pertama tu masa 4w, and scan ke 2 masa 6w. Boleh je jadi belum nampak sebab 6w pun kira masih kecik. Tapi dr takde buat apa2 test lain ke? Tvs atau bHcg? Sorry ya bukan nak takutkan. Boleh jadi etopic juga tapi beserta beberapa tanda. Macam bleeding ke, atau sakit yang terlalu kuat kat ari2.

7mo ago

haah selang dlm 3 minggu dri first scan. dh buat tvs tpi xda nmpk. bleeding or sakit xda pon. just curious sbb 2 kali buat upt naik line 😆

sy dulu lebih 5 kali repeat scan.. kali ke 5 tu baru nampak kantong.. alhamdulillah dah beranak n skrg baby dh 3 bulan dah.. jaga la body.. jgn lasak2.. jgn bersama dulu dgn suami.. sy 11 tahun kawin baru dapat anak..

7mo ago

alhamdulillah.. tahniah sis. terima kasih 🫰🏻

Pernah.. masa tu 4w.. kantung sy nmpk masa 8w..masa 8w tu sy pergi 2klinik utk confirmkn balik.. sbb org kata sepatutnya da nampak kan..klinik 1st xnmpk.. sy xpuas hati pergi klinik lain, terus nmpk kantung…

Mungkin masih awal sis, saya pun 6w scan tk nampak apapun kecuali kantung, tapi terus scan dari bawah, barulah nampak semua, takpe, mungkin lagi dua minggu dah nampak

7mo ago

Kalau relax tak sakit kot, tapi macam tk selesalah sbb benda lain dimasukkan😅 tapi oke aja, insya Allah Selalunya scan dari atas pun dah nampak diluar atau dalam rahim sis Masa tuh doc scan dari atas pun doc cakap didalam tapi cuma kantung yg nampak Lepas tuh doc rujuk pi hospital untuk scan dari bawah

sebenarnya test upt positive pun tak semestinya mengandung.. mcm lelaki kalau test upt positive blh jd dia ada kanser testis

awak peg scan tyme bpe weeks? period regular ke x