Soalan sy agk biadap tp sy ttp nk tya

Pernah ke para iBu2, atau para isteri2 yg baru kahwin atau dh lma diseksa batin oleh suami? Sy xpndai nk xplain..’cm suami xbg nafkah batin.. bunyi mcm agk taboo bg kaum wanita bila tya soaln gini.. tp nafkah batin tu kn dituntut bg elak zina dgn org lain.. sy bru kawin 1thun 6 bulan. Kdg2 dua minggu skali pn ssah utk bsama. Pernah sy cuba hya pkai tuala lps mndi, baring2 ats katil buat2 main phone.. jeling pn tak, bcakap mcm biasa mcm xde nafsu.. cuba utk pakai bju cerah2 tanpa bra pn mcm dia xde nfsu lihat.. suami sy dlu seorg yg mudah teransang, kalau baring tpi dia pn tgan dia msti dh usap2 bontot sy.. skrg smua tu dh hilang.. kdg2 kita isteri ni ada masa akan terasa nak bsama jgk.. sy mnta maaf soaln sy jijik tp sy xthu nk tya sapa.. #advicepls #pleasehelp #ingintahu

12 Balas

Pertama2 sekali, soalan puan tak jijik sebenarnya. Tentang isu yg puan alami, sy pun alami juga masa awal2 kahwin dulu & masa tgh pregnant skrg ni. Kuncinya adalah komunikasi☺ Sy tak nak kata melalui komunikasi, masalah akan selesai, tak. Tapi melalui komunikasi, puan dan suami boleh berbincang secara terbuka, bincang elok2 dgn jujur. Sebaik2nya tiada rahsia antara pasangan barulah boleh fahami keadaan dr perspektif masing2. Dari sana baru slow2 pulihkan semula hubungan batin suami isteri. Macam sy dulu, suami seorang yg sangat aktif bersukan - marathon, hiking dan berbasikal. Dipendekkan, perbincangan membuahkan hasil😁 Selang 6 tahun kahwin, Tuhan beri kami rezeki utk mengandung. Selama mengandung ni, suami kembali tak bagi nafkah batin. Bila ditanya, dia terus-terang ckp risau jadi apa2 kat anak pertama. So, skrg ni kandungan dah masuk 7 bulan, 7 bulan la jg rekod bersih tak disentuh😂 Tapi sejujurnya, sy pun takut nak bagi kat suami. Kandungan pertama, so kami takde pengalaman lagi bab do's and don'ts nya. Jadi kami dah capai kata sepakat, tahan2 dulu demi baby😁 Sy nak tekankan di sini, kuncinya adalah komunikasi. Kaum lelaki ni puan, mereka takkan faham hint2 tapi bila cakap direct, baru mereka faham. Macam suami sy selalu pesan kat sy, "kalau sy buat silap, jgn bg teka-teki. Sy tak faham & sy tak tau pun sy perlu tafsir. Lain kali ckp terus-terang je supaya awk tak makan hati lama sgt."

Komunikasi. Better bawa berbincang, slow talk, pillow talk. Kena learning cara berkomunikasi berkesan. Komunikasi penting dlm perkahwinan ni. Saya lepas 3 tahun berkahwin, baru rasa terbuka berbincang dgn suami pasal hubungan kelamin ni. sbb segan masih menebal dan ego /takut dikecewakan. saya learning bab komunikasi. kita kena cakap dgn perkataan yg baik. Bila masing2 terbuka dlm hal ni, masing2 berusaha utk saling melengkapi. tahun ketiga perkahwinan juga baru suami terbuka nak pergi buat ujian kesuburan stlh banyak kali saya ajak. (umur kami sekarang 41 & 42 tahun tau). masing2 dah tau apa yg kurang, apa yg ok. so sama2 saling improve diri. Doktor advise kami kerapkan hubungan kelamin. Bila dia dengar drpd doktor, dia akan faham dan sy akan ingatkan dia utk kerap buat hubungan utk TTC . Kami jadi terbuka berbincang pasal ni. Alhamdulillah. apapun komunikasi memang penting.. perbuatan/signal2 shj tak berkesan sbb sebahagian lelaki tak faham. tak macam wanita yg cpt terasa /faham dgn perbuatan /signal. Hehe.. sabar pun penting dlm perkahwinan. itu nasihat pertama yg ustaz saya pesan masa kami nikah. all the best sis.. moga semua baik belaka.

Pengalaman saya masa preg kali pertama..suami takut nak bersama sbb takut akn efek baby..so dia buat2 mcm tak terangsang etc..even dia terangsang pun dia tolak ajakan kita sbb takut apa2 happend. Sampai nangis la jugak sbb ditolak ajakan mentah2..tp bnde tu kene bincang jugak la suami isteri. Malam2 belai2 suami tu pastu sambil2 tu cuba luahkan ape yg awk rasa. Nnt baru tau cerita sebenar knpe dia nmpak mcm takde nafsu kat kita or knpe salu dia tolak ajakan kita. Bnde nampak remeh tp sbnrnya kalau isteri nak, tp suami tak bg pun blh jd masalah besar akn dtg..so better sblm tido, bincang santai2. Kadang2 suami ni penat blk keje..lama sikit kene goda bru dia on.

Biasanya kalau perempuan pregnant, laki cepat nau nau terangsangnya sampai rimas si Mamy nak melayan 😅 Tapi berbeza pula situasi yang u alami. Apa kata try je gosok2 dia, baring2 kat dia and peluk2 dia dalam keadaan u tak pakai apa2. And ajak borak sekali tanya husband u “lately ni i tengok kita kurang bersama lah. Kalau hari2 bersama kan best” ha cer try cakap camtu kat husband, mana tahu time tu juga dia terkam u 😝

ada cuba ajak utk bersama directly tak? lelaki ni klu hint pakai sexy2 pun tk faham. tak pun bila ada masa dgn duit, book hotel mewah sikit utk duduk berdua dgn suami. boleh bgtau yg saja nk bermesra bermanja dgn suami sehari dua kt hotel. unless dh terang2 ajak pun suami mengelat ke mcm tkde mood ke, bawa bincang dulu. takut suami stress kt tmpt kerja, atau stress psl duit, dll.

Sama macam suami saya. Jenis susah nak terangsang. Lagi bila dah pregnant ni. Kalau dibiar boleh sampai 3 minggu tak bersama. Saya selalu bebel & tanya tanya tanya kenapa. Dia cakap takde rasa tapi saya tahu dia normal so saya redha je. Yang penting dia sayang & jaga saya elok2. Harapnya lepas bersalin dia kembali macam baru2 kahwin dulu.

Cuba berbincang sis kot ada yang terbuku dihati ataupun suami risau nak bersama sebab keadaan sis mengandung sekarang.Doa yang baek2 n dalam masa yang sama slowtalk baek2 ye..

mngkin pembawakan budak kot sis..bnyk2kan berdoa..semoga Allah permudahkn sgalanya....jgn fikir yg bukan2..fikir yg baik2..in syaa Allah yg baik2 ja Allah bg..🤗🤗🤗🤗

Bwak bincang dlu, tnya dia elok2.. Dia mcm xtertarik ada masalah apa pada puan mgkin puan boleh ubah.. Tpi klau dia xde jwapan.. Cuba cek btul2.. Takut suami mkn luar puan...

Bincang dgn suami. Jgn terfikir buat yg tak baik. Jika masih tak jalan minta pendapat org ketiga. Pergi Jabatan Agama Islam utk kaunseling rumahtangga husband & wife.