Tanya pendapat mommy2

Perlu ke kita spare susu formula ke hosp untk baby kita yg bru lahir? Sbb terpikir klau2 time baby nk mnyusu badan kita ttba xdpt nk kluarkan susu sbb awal2 kan, kesian plk dkt ank nnt lapar…#firstmom #ingintahu #bantusharing

2 Balas

1st mindset awak. awal2 awak dah set susu xkeluar/xde. mmg xde la jwp nye. susu badan kita terhasil sejak kandungan kita berusia 16mggu. 2nd pahamkan konsep demand dn supply. 3rd sejurus kelahiran baby awak terus directfeeding baby awak. awak yg kena bg rangsangan dkt breast utk breast dpt signal produce susu. belajar cara lekapan baby dgn breast awak. minta nurse dkt hospital tunjukkan awak buat betul ke x. awal2 awak xbg signal mcm mna susu nak keluar. sambil directfeeding baby buat breast compression 4th kena tahu susu diawal kelahiran bayi tak banyak. jgn la awak pk baby lahir je susu awak dpt 8-9oz. mmg tak dapat la byk mcm tu. susu bdn terhasil ikot demand baby awak. dn susu diawal kelahiran baby awak kita panggil colostrum. susu ni liquid gold kita. pekat dn hanya ada 3-7hari kelahiran baby awak. rugi kalau awak terlpas peluang nk bagi susu ni dkt baby 5th follow la lactation counselor. awak akan dpt ilmu bermanfaat. xrugi pon awak nk belajar. dorang share ilmu free je. follow yg diiktiraf supaya awak dpt info yg betul. contoh puan noorfazila (ig). puan nadmasrom (ig,fb,telegram,tiktok). puan ika nabella (ig,telegram,fb,tiktok)

1y ago

❤️❤️❤️❤️

x perlu.. bby bru2 lhir x mnum byk pn.. klu x ckup, nant nurse akn bg formula.. kte x yah bwk..