Duduk sendiri

Normal tk klau anak saya 7bulan masih belum pandai duduk sendiri ?

8 Balas

perkembangan ank semasa ke semasa ok x? setiap ank perkembangan berbeza ade yg lambat dan ade yg terlalu awal dr jadual perkembangan ank2. mcm sy dulu, ank lambat. 8bln tu meniarap je lg. tapi mgu2 seterusnya dia cepat. 2mgu sekali dia dh pandai duduk sendri, panjat2 kerusi. ank sy blh berckp masa umur dia 8bln. dia dh pndai panggil abah, mi, ma, nok dll. 1thn 2bln dh full ayat berckp. pandai tanya dan menjawab bila ditanye. so kite kena byk pntau perkembangan ank. jgn selalu fikir -ve. ank sedara sy 1thn4bln blm berjln lg.

Anak saya 6 bulan pun tak pandai golek lagi. Dia kalau bagi meniarap tu duk angkat montot nak ke depan. Kalau duduk kat kerusi dia tu tegak kepala tapi kalau bagi dia berdiri kaki tu tak keras pulak. Tapi bila baring kemain kuat menendang. Tapi anak saya dia jenis mulut potpet2. Suka sangat babbles bunyi bah, maaa, dahhh. Org pun ckp dia peramah. Saya takut sgt nak compare2. Asalkan everyday - and weeks ada improvement. Ok la kot

sama. anak sy 7 bulan x pandai duduk lagi. duk meniarap jela. tapi sy bg anak sy duduk dlm walker.dia punya kaki laju gila duk berlari ke sana ke sini. sy ingatkan bila letak dlm walker jd pndai duduk sdri dan cepat merangkak rupanya tak jugak.

sama la..ank saya x pndai dduk sndiri lg..tp dia start nk bngun brdiri( berpaut kt bnda), merangkak pon x pndai sngt..tp klau mengesot/menyulur laju je dia..

1y ago

Sama lah anak saya pn mcm tu jgk aritu Tp Alhamdulillah skrg dia dh mula nk ddk2 ☺️

normal je. try belek apps dan baca buku pink. ada guideline bila patut risau bila milestone anak tak capai waktu usia dia

Anak saya 6 months langsung tknk menyarap 😭. Dh cuba tiarapkan nnt die pusing balik untuk baring

normal je sis. kena selalu baca milestones budak, sampai umur berapa normal or tak

anak saya pun belum awak . normal jaa . ada budak cepat ada juga yg lmbt .