baby tak berak..?

normal ke tak baby tak berak da 4hari..? ape perlu buat? #hafsakhayla #3bulan

baby tak berak..?
12 Balas

Normal tu kalau hanya menyusu badan. Anak saya dulu berak sekali selang 7 hari, kemudian sekali selang 14 hari, kemudian sekali lagi selang 7 hari. Saya pergi jumpa doktor kk, doktor pakar pediatric di hospital, doktor klinik swasta, semua kata normal untuk bayi yg hanya menyusu susu ibunya Doktor kk ada ajar saya cara buat senaman kayuh basikal pada bayi. Kita gerakkan kaki baby seolah2 gerakan kayuh basikal. Doktor pun ada suruh guna cotton bud yg lembab, urut2 di sekeliling luar lubang punggung baby. Untuk stimulate rasa nak berak. Kalau doktor swasta pula, dia kata normal juga. Cuma dia bagi ubat lembutkan najis. Saya tengok ubat tu sama dengan ubat saya yang saya minta daripada kk untuk lembutkan najis (susah buang air besar lepas bersalin). Cuma dos ubat je yang tak sama Ni based on experience saya, kalau nak jumpa sendiri doktor pun boleh.

3y ago

Maaf, nak tolong jawab. Hehe. Sangat normal sis. Ana sulung saya dulu masa newborn hampir@lebih 10x berak dalam sehari. Tak minum susu formula, hanya direct bf.

Klu baby susu badan, normal klu 3 hari x berak..Anak sye pernah seminggu lebih x berak,tye doktor ckp ñormal klu baby fully breastfeed. klu minum susu formula better tye nurse..

Baik pergi bawak klinik cecepat. Sebab anak buah saya tak berak juga. G klinik. Rupa rupanya. Usus dia ade masalah.. tapi masa tu anak buah saya baru 2 minggu dilahirkan..

Saya anak susu FM. Berak 2@3 hari . Kalau tanya doctor , dia ckp normal selagi anak tidak sembelit. Hari hari juga buat exercise kat dia

Kalau baby minum susu badan normal.. kalau baby minum susu fm tak normal ... takut sembelit susu tak sesuai dgn baby

normal je kalau menyusu bdn.. baby saya pernah juga 4 hari tak berak.. tnya nurse and doc.. itu normal kalau bf.

Menyusu badan normal kalau baby x berak sbb susu ibu mudah hadam.. Berbanding susu formula..

sy haritu bby xberak 3 hari nurse kk dh mrh..sbb spttnya dia berak hari²..

anak saya 7 bulan dua hari tidak berak adakah itu normal....

3y ago

Kalau baby da start makan, sis cuba kasi buah epal blend atau prune.. Moga lancar pembuangan najis anak sis.. Then air masak kasi juga sikit.. Elakkan coklat dan buah pisang kalau baby susah berak.. Oat pun elakkan dulu..

Salam sis .....boleh wasap 0107805499