Payudara lembik dan gatal

Normal ke payudara jadi lembik sgt mcm xde isi 31weeks pregnant ank no 2 dan gatal sangat payudara ni lagi² bahagian arola dan puting sampai luka² makin lama makin teruk sampai puting pun dh tenggelam asyik.garu kulit area situ semua dh mengelupas kering kedut² luka dah pakai mcm²njenis krim dh bg tau doc tp sama je makin teruk xleh peluh panas xleh pakai bra kne kain baju pun sakit ada tips x

7 Balas

Saya pun sejak pregnant breast membesar gila and layutt melepet dekat perut. Bawah breast haritu ruam teruk sampai hitam lah seluruh breast bahagian bawah. Puting pun luka2 jugak kena garu. Kat umah mmg berbogel je 24jam. Mmg stresss sangat. Ruam sampai keluar air melekit tu. Pastu skg dh elok. Tips dia kena selalu anginkan bawah breast tu. Jangan berpanas2. Bukak aircond kt umah. Tidur jangan pakai baju biar breast kering. Letak ubat. Saya guna spray Ezyma beli kat farmasi. Pakai moisturizer tiap malam. Cara pakai ubat pun kena ikut instructions. Pastu cuba dapatkan nasihat doktor pasal ubat makan utk gatal.

gatal2 tu boleh jadi sebab kulit sensitif. ada certain orang mmg bila preggy kulit jadi sensitif lebih sikit. peluh pun boleh trigger gatal2 tu. make sure pakai bra/baju cotton, tiap kali mandi basuh sabun semua pelipat2, check sabun for possible trigger, cari yg mild & untuk sensitive skin, kirang chemicals kalau boleh. breast jadi lembik tu tak sure sebab apa tapi kalau mmg mcm tu dari awal, normal je. tak semua orang preggy breast naik.

5mo ago

moisturiser kena cari yg tak ada occlusive, dia cepat menyerap. moisturiser yg ada occlusive ni mmg dia buat barrier atas skin kita, take menyerap. cuba cari moisturiser untuk oily skin, selalunya okay.

Saya pun gatal jugak, dkt breast. Dkt bawah lengan , dkt panties line. Kadang x selesa nak tidur 😭 . Lepastu skrg mandi saya x pakai sabun atau guna sabun yg utk gatal tu pastu lepas mandi lap kering kering saya sapu minyak bunga matahari tu dkt kawasan yg gatal. Biar kulit lembab.

4mo ago

sis sy dh jumpa sis satu penyelesaian tuk masalah sy lotion safi aqua gel yg warna hijau atau pink ya allah sis menjadi sis sy sapu kt nipple crack.pun jd sis tryy la murah pun murah rm10 je

boleh try bedak agnesia try yg kecik.sbb sy pn jenis kulit sensitive mudah kene gatal nak² panas. pakai ni elok xgatal² xde la mengaru kerap sgt. n sblm pki make sure bersihkan dulu kawasan yg nk tabur bedak.

Sy pulak time pregnant jeragat naik teruk.. Stress betol.. Mcm ada misai. Pakai uv hari2 pun tetap naik

4mo ago

Itulah.. Ikut hormon masing2.

sy beli dkt pasar pagi je...xkisah jnama apa pun...

try pakai bedak sejuk..

5mo ago

sy pakai bedak sejuk yg gmbar ular je...bau lavendar