Normal ke newborn 17 hari

Normal ke nb 17 hari, setiap kali sy bf, dia akan berak? Kadang dia kentut najis tekeluar sekali? Normal ke utk nb? Takut pula berat turun, sebab tiap kali bf dia akan berak. 🥲 siapa ada pengalaman mcm sy? #firstbaby #bantusharing

6 Balas

Normal sis. Anak ke 2 saya pun sampai dia 5 bulan berak sehari 5-6 kali. Pukul 4-5 pagi ada bangun berak juga. Masa bawah 3 bulan pun dia selalu terkincit kalau kentut. Memang kerap la tukar pampers. Kalau dengar dia kentut mesti kena check pampers. Tanya dr, dr kata ok je normal. Malah bagus kalau dia kerap kentut biar angin keluar. Baby biasa laa senang kena kembung perut.

1y ago

Ah betul sis kalau dia merengek nak susu pukul 3-4 pagi, lepas bf tu mesti dia berak. Risau pula kita kalau kerap berak, tak berak langsung pn risau juga.

baby ada kuning tak? if baby ada kuning. baby kena berak dn kencing dgn kerap. utk turun kan kuning baby. berak kerap xkan menyebabkan berat badan baby turun

1y ago

normal. boleh refer gmbr yg sy share. xperlu risau okay. sama2😊

normal sis. baby 2nd sye pun bru 40+hari. kalau kentut mesti akan terberak secoet. lpstu kdg2 tgh bf pun die meragam2 serba xkena, rupanye die nk berak.

Normal 🤣 tgh2 malam menyusu..ibunya dah mcm mak lampir.. Elok dah knyang dia mbuang plak.. Meraba2 dlm kegelapan lap bontot baby

1y ago

Sy tak boleh bukak lampu masa tidur…nanti tak boleh tidur 🤣 sbb bilik kecik je, lampu siling terang ngat2..berbekalkan lampu led boleh cas tu je la suluh bontot baby…kdg kan asal dah letak baby kat bawah, ibunya sambung lena duduk je smpai pagi…punya la mngntuk🤣 tak sempat nak baring balik dh

normal

Normal