Keputihan lepas bersalin

Normal ke lepas bersalin ni selalu ada keputihan ? dulu sebelum pregnant nak dkt period baru ada . Now period lambat lagi pun ada jee . Dengan rambut gugurnya 😌 . Anak dah 4 bulan . Breastfeeding . Ada ke yg sama mcm saya ? Mcm mana nak legakan keputihan tu #firstmom #seriusnanya

6 Balas

sama macam sye .. dlu sebelum mngandung n time mngandung keputihan ade, tpi tk teruk .. keputihan normal mcm tu aje .. tpi lepas brsalin, keputihan jdi tk normal smpai brwarna hijau .. hari hari kena pakai pad .. gi klinik swasta, doktor kata keputihan sye teruk sngt n doktor bagi ubat masuk kt bawah.. tpi sye tak buat tu.. hehe, sbb takut .. trauma tngok bekas jahitan kt bawah brgkali .. hajatnye nk buat rendaman faraj utk keputihan ni, last² tk terbuat sampai sudah 🤣 .. last skali, sye amal minum air masak campur garam pink himalayan tu .. ambil secubit .. sbenarnye saje je minum mcm tu sbb nk senang berak, maklum la sye sembelit teruk lepas brsalin ni .. tpi tk sangka plak lepas minum tu keputihan sye jdi sikit .. tk teruk mcm dlu .. itu je la yg sye amal skrg ni .. harap² yg tu asbab keputihan sye jdi okey .. nanti try la, mane tahu menjadi ..

8mo ago

okay tq sis saya try carik harap jumpa lah

hi sis, first sekali kne tahu apa tu keputihan, then kne tahu normal ke tak. kalau dh buat kajian dan ianya normal, just amalkan mknn yg sihat, kalau tak normal smpai berbau, gatal tu boleh refer doc ya. kalau pakai pantiliners ianya warna hijau kuning tu kekdg disebabkan keputihan dh terdedah dgn udara, sbnrnya ianya warna putih je pun dlm kita. just kerapkan tukar pantiliners, jgn bg kwsn tu lembap. boleh juga amalkan mkn plain yogurt 2/3 kali seminggu, awk akan nmpk kesannya nnt.

8mo ago

kalau putih dan tak gatal itu kira okay je normal. keputihan ni la kita punya tunjuk arah kalau nk detect ovulasi ke tak. puan boleh terus refer doc kalau mcm okay ke tak sbnrnya ni. kekdg boleh buat pap smear sambil cek kita punya keputihan.

Keputihan kalau teruk n menyebabkan rasa tidak selesa (gatal/berbau/terasa lembap sentiasa) tidak normal selepas bersalin. Boleh amalkan sitz bath atau bertangas. Kalau discharge sikit2 biasa normal bagi wanita.

Period lambat sebab breastfeeding is normal. Keputihan is normal kalau tak berbau and tak gatal. Yang penting jaga hygiene vagina

Normal awak. Unless keputihan awak tu berbau, banyak, bertukar tekstur, gatal kena rujuk doktor. Seeloknya ke women's health clinic.

8mo ago

Saya share artikel kesihatan daripada KKM mengenai keputihan. Harap membantu awak http://www.myhealth.gov.my/penyakit-keputihan/

normal...tp tgok keputihan tu cmna..