baby kurang aktif

normal ke kndgn 23w bby kurang aktif ??time kndgn 19w & 20w bby aktif sgt²...mggu lps buat detail scan bby aktif plk smpai xnk bg kjsama...lps scan esk tu jd krg aktif smpai skrg...klau usik dia bru dia grk² kjp pstu dia diam blk...#seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

2 Balas

Sama mcm sy sis.. Baby kick kuat masa 18w.. Start 20w makin kurg aktif.. Buat details scan 24w baru rasa kick yg kuat tu dekat klinik.. Balik rumah, x aktif semula sampai ke harini dah 27w+.. Bgtau nurse, dia kata saya x perasan kot baby kick.. Tp sy da cuba mkn manis sejuk kejut baby tetap x aktif.. Hmm risau.. Tggu next week 28w kk scan harap baby okay.. Dah kena kira gerakan.. Harini try kira pun bape kali je dia gerak, gerakan yg slow 😭 risau..

2y ago

sy kcau tkn² lembut² smbil ckp grk laa dek tp ada respon pastu snyap blk pstu usik blk dia grk lg....kdg2 rsau tkut jd pape ...sy xstart lg kira² sbb bru 23w...nk scan kt kk pon lmbt nk tggu 27w...

Klu dlm sehari ada rasa gerak is ok.

2y ago

No worries. Utk waktu2 (till 27w) ni as long as ada rasa gerak dlm sehari is still ok sbb ruangan dia tak padat, bby still freely kick without kita sedar. If 28w dh kena tick dlm buku, x cukup kick baru refer pd dktr. Sbb wktu ni bby dh mula slowly penuhi ruangan dlm rahim.