Baby 8bulan

Normal ke kalau dah 8bulan 11hari masih belum merangkak dan duduk? Umur macam ni memang dah kene pandai berdiri ke 🥺 Anak saya dah meniarap dan macam nak merangkak tapi cuma angkat bontot je dari haritu. Org kata anak saya ni sepatutnya dah boleh duduk n berdiri hm tapi saya tengok ada je baby lain masih baru nak merangkak umur atas dari dia saya perlukan kata semangat dari mommies 🥺#bantujawab #firstmom #ingintahu #bantusharing

4 Balas

Kerapkan stimulate dia. Anak saya awal 8m baru merangkak but reverse tu pun slow. Paed ckp tu patutnya milestone time 6m. Paed pesan yess setiap baby growth tak sama tp jgn guna mindset ni tanpa beri galakan kt anak sebab mindset ni mindset yg nk sedapkan hati je. Kalau tak nanti anak dah lebih setahun pun still lambat achieve other milestones sebab parents guna alasan setiap baby growth tak sama. Pedihhh & sedihh saya dgr paed swasta ni rasa nk merajuk taknak jumpa lagi pun ada. Tp mengenangkan anak kawan 10m dah berlari sbb dia mmg rajin stimulate anak, takkan kita nk pejam mata je kan utk anak kita. So paed tu advise me to kerap sekerapnya baring & layan anak atas playmate or permukaan yg senang dia nk merangkak & focus pada anak. Saya & husband buat, literally every night spent 2hrs for this (siang both kerja). Nampak anak pun excited especially bila kita letak something suruh dia pergi kt situ. Awal2 nampak struggle dia nk capai sampai nangis tp slow2 kita layankan je. Kalau anak dah penat melalak2 it’s okay sambung esok. Tp kena juga suruh dia gerak without kita yg tolak. And within 2 weeks je, anak dah boleh merangkak laju kedepan kebelakang kiri kanan 🥲 Serious tak sangka & tak sabar nk tunjuk doctor next appt. Bila otot dia dah kuat kan, bukan merangkak je dia boleh buat but diri sambil sandar/paut kt something pun can without any support even kita yg dirikan tu. Jadi ni jelah yg saya boleh share, next appt saya minta paed tips baby berjalan pulak ye hihi. Gudluck mommy!

4w ago

Tq so much mommy, saya pun tgh cuba tips yang awak bagi, alhamdulillah so far ada perubahan sikit, siang saya n husb kerja so ada masa waktu malam je untuk buat stimulate 🥹

Jangan risau sangat, kalau tak pasti nanti boleh tanya nurse. Anak saya baru masuk 9m tapi gigi tak tumbuh lagi & belum merangkak(gaya dah ada), nurse kata lambat betul 😅 tapi dia dah boleh meniarap, duduk & sekarang sibuk nak berdiri. Tadi dia pergi lepaskan tangan dia masa berdiri, nasib saya sempat capai dia 😂 Tapi Alhamdulillah nurse kata dia ada perkembangan lain takpe, cuma masih kena pantau. Tak reti buat sekarang bukan bermakna tak reti selamanya, apa² pun sis rujuk je kepada nurse. Jangan takut² nak cakap, luahkan je perasaan tu dekat nurse supaya kita bole ikut perkembangan anak kita ok 🫶🏻

jangan dengar apa org cakap awak, awak patut rujuk nurse. selagi nurse takde cakap anak awak ni lambat perkembangan dia selagi tu tayah risau. lain budak kan lain wak. apa apa tanya je nurse, tanya nurse anak awak belum tu belum ni nanti tengok nurse cakap apa

baby saya 8 bulan 13hr.. msi x blh duduk sendiri . cuma merangkak saja .. situasi kita sama sis.. ghisau