normal ke ?

normal ke kalau baby baru 9 hari kuat susu ? doc cakap susu kan baby dua jam sekali . sy ikut , tapi sekali menyusu baby agak lama . macam hari ni dr pukul 3 pm sampai sekarang bby melepet je nak susu . bila sy stop bagi bby menangis . da melecet , mmg sakit sangat - sangat 😭 . #firstmom #bantusharing #firstbaby #ingintahu

2 Balas

betullah kata doktor. kena susukan lebih kurang 2 jam sekali. ataupun ketika baby nak. sebab susu badan ni senang dihadam. cuba puan cek balik. 👉 susu tu baby telan ke x. mcm mana nak tau? puan boleh rasa hisapan dan hisapan dari mulut baby tu. then puan boleh nampak baby telan melalui pipi dan leher dia, menelan. 👉 susu pun ada ke tak? nanti puan picit sikit puting.. tgk ada susu ke tak 👉 cara mulut baby hisap. biasanya kalau puting melecet, adalah disebabkan cara hisapan tu tak betul. mulut baby kena hisap di area areola. iaitu kawasan bulatan besar puting tu. bukannya dia hisap puting sahaja.

Melecet tuu tanda latch tak betul. Check balik