Baby 11 bulan Sembelit

Normal ke baby 11 bulan berak seminggu sekali? Kadang 2 minggu sekali. Bila dah berak najis baby keras. Baby fully breastfeeding, kerap minum air masak & makan pun okay.

2 Balas

kalau sembelit, tak normal. cuba check pemakanan yang diberikan tu seimbang atau tak. (ada karbo, protein, fibre). boleh beri buah-buahan yang melawaskan. air kosong juga perlu diberi mencukupi ikut umur. boleh juga cuba buat urutan di perut, spt urutan ILY, cycling exercise.

3mo ago

hmmm. cuba kenalpasti makanan yg dia makan tu, mungkin tu yg sebabkan sembelit. boleh bawa pergi check dengan doc juga. sebab gap membuang tu agak lama + sembelit kan.

pemakananan baby pulak camne? seminggu/dua minggu sekali mcm lama sgt je. tak pernah pulak jadi camtu. mungkin perlu rujuk doktor juga kot

3mo ago

itula. Kita yg risau. Baru kali ni nk masuk 2 minggu tak berak. Sebelum ni xsampai seminggu dah berak