Cirit-birit

Normal ke anak umur 9 bulan keatas cirit-birit..berak nya warna kuning kehijauan.

Cirit-birit
33 Balas

Anak saya 9 bulan baru baik dari cirit. 3 hari lepas dia start cirit sampai 5 kali. Mungkin sbb raya org suap macam2. Kuih raya especially. Adohai.. Tapi hari ke 2 tu saya bawak pergi klinik terus sbb makin teruk keadaan nya. tengah tido mlm pun boleh meneran cirit puan2. Sampai 3 kali salin pampers mlm tu.. Tersiksa tengok nya. Bila bawak pergi klinik, dokter pun cakap bontot dia da merah2 naik ruam sbb byk berak. Dkter bagi ubat sapu roll on, sejuk and ORS. Alhamdulillah ni hari ke 4 anak makin ok, selera mkn pun dah ade. Kulit kat bontot pun xde merah2 lagi..

2mo ago

sis ubat roll on tu ubat apa ye?sis ingat lagi x?

Xnormal ye awk..klau cirit birit tu tanda ssuatu yang buatkan perut dia meragam..klau kanak2 kena cirit birit ni better segera ke kecemasan krn kanak2 mudah kena dehydrasi akibat dari kerap berak & cecair bdn yg byk keluar..klau dlm sehari tu dh sampai ank xnak menyusu & cirit sampai 5x ke atas & ank nmpk penat lesu segeralh ke hospital.

2y ago

Kalau demam / xnk mkn mnum tu blhlh nk kaitkan dgn nk tumbuh gigi.tp kalau cirit ni berlaku akubat ssuatu yg dia mkn / mnum yg akibatkan berlaku cirit tu.

anak sy umur 9bulan pn baru habis fasa ni . cun habis sepaket pempes 😂 . dlm 2minggu lebih juga. tp masih aktif kuat menyusu kuat makan , klau buat research mmg normal. slagi dia aktif jaga sendiri kat rmh pn cukup. budak usia ni tgh aktif kutip brg letak dlm mulut . salah satu punca cirit.

sama la dgn bby Saya..Hari tue cirit birit wrna hijau.. muntah2 tp x demam,aktiv bergerak n mkn minum xda masalah..skli tgo da tumbuh gg.dlm 2 hari 1 mlm juga la dia muntah2 n cirit birit,lpas tue okey da,Saya susu kan tiap 2 jam.

anak saya 9bulan lebih cirit hijau...doktor kata normal. kadang anak nak belajar merangkak, jalan atau tumbuh gigi mmg mcm tu..

4mo ago

Betul, tambahan doktor pun nasihatkan kita keep bagi makan n minum macam biasa nak elak dr bby dehidrasi.. kalau bby still aktif it's okay tapi kalau bby nampak lemah yg tu baru terus ke hospital.. btw kalau anak berak sehari xlebih 5x tu normal lagi.. ank sy pun tgh alami bnda sama.. 1. Punca susu(sama ada tukar susu) 2. Bby suka kutip brg masuk mulut

Anak sy pun cirit umur 9 bulan. Baby minum susu formula langkah 1 (0-12bln). Kami ikhtiar tukar susu bagi langkah 2 (6-36bln). Alhamdulillah walaupun 💩 masih cair tapi cirit dah berkurang. Baby berak normal.

normal sis.. mcm anak saya smua asal demam ke atau ape berak mcm tu lah mcm sayur pn ade kdg hehe normal klu suhu tggi btul dn lama bawa cpt2 gi hspital .

2y ago

tak juga . kdg selang brpa jam jga la

normal sis.. anak sy last week cirit birit smpai 4 hri n berak air...bwk jugak jumpa doct sbb takut dehydration coz dye takmo mkn n susu...dpt ubat Alhamdulillah...

assalamualaikum hai mommy2 semua btul ke kalau baby dh 9 bulan normal ke cirit birit or demam tnda nk tumbuh gigi or tukr bulan

2mo ago

Waalaikummusalam. rasanyalh puan. Sebab anak sy pun mcm tu msa dia 8 bulan. Rupanya nak tumbuh gigi.

eh betul la...anak sy 9bulan cirit birit..sampai sy bg bubur kosong..tp still sama.so far dia aktif.susu dan mkn pn mcm biasa.cuma tu la..cirit birit smp 5 6 kali ha..