1y5m old child

Normal ke anak kita boleh bercakap mcm cth panggil Daa, sebut Duck, Car, Bear, Star semua tu tapi kalau panggil Mama jarang sangat. Yg selalunya panggil Dada shj itu pun sebut Daaa. Lepastu kalau kita bagi arahan, kdg dia ikut, kdg dia taknak ikut arahan then menangis. Normal ke gitu? #ingintahu

3 Balas

Sama mcm anak saya...umur pun lebih kurang 1 tahun 5 bulan sebutan abah,kak,nak,naik dan ada berapa lagi perkataan dia boleh sebut, tapi panggilan ibu tak pernah lagi dia panggil walaupun hari2 kita ckp dgn dia..Teringin sangat nk dgr dia panggil kita,insyaallah akan tiba masanya nanti...tapi bila dia nangis ada juga kadang2 dia sebut ma atau mak...ibu je x pernah keluar dari mulut dia, kena sabar bila tiba masanya....anak pun bagi arahan ikut ada juga kadang2 dia melecong kelain gak,buat tak tahu kena 2,3 kali suruh ambik baru ambik...

rasanya normal kot, sebab da byk pktaan dia bole sebut. bab ikut arahan pun dia faham, just maybe kadang mood dia tak okay ke kan.

Teruskan kerap berbual dgn anak guna bahasa lengkap.