Menyusu baby

Normal ka newborn 12 hari menyusu Situasi dia mcm ni dlm 3 jam dari 6 Sampai 9 mlm.. Dia menyusu 15m tertido .. Letak bwh menangis menyusu balik.. Lena.. Letak bwh.. Nangis.. 3jam berulang.. Last2 bg SF baru dia x nangis.... Kenapa ye.. Mmg mcm ni ka?? #firstbaby #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

4 Balas

Kena perhati waktu dia tengah menyusu, bila dia tertidur kejutkan dia. Boleh cuba usap pipi atau geletek sikit kakinya. Perhati juga tegukan dia macam mana, kalau berbunyi setiap kali teguk susu maksudnya dia tengah aktif menyusu, kalau tegukan dia perlahan mungkin dia tertidur jadi boleh kejutkan dia. Newborn kalau dah puas menyusu badan dia akan lepaskan sendiri puting dari mulutnya. Menyusu badan memang kena sabar sikit, sebab kita kena bagi ikut demand baby, tak macam fm.

kalau tetdo x lepas kan, mkna nya die belum settle la tu. nnti ade masa die terjaga kejap2 tu die sambung la balik menyusu. kalau die dh kenyang die lpas kan sendiri. jgn cabut.

Dia tak kenyang tu, boleh cuba pump bgi dlm bottle nnti dia kenyang terus tido lama.

kene perhatikan time dia nyusu..kalau trtido tp xlepaskan,kejutkan dia