Assalamualaikum. Tolong bantu saya. 1st baby

Normal atau tidak jika bayi berumur 2bulan 23hari berak lebih 8x (tapi tak penuh pampers pun) dalam masa 24jam? So far, baby ok, tidak meragam dan tidak menangis. Cuma kurang minum susu. Taik baby cair, warna kuning, masa meneran baby keluarkan suara. Macam sembelit. Tapi tak pun. Taik dia cair je. Macam cirit. Adakah ini serious atau normal??? Saya bagi susu campur. Susu badan dan lactogen. #firstmom #firstbaby #seriusnanya #bantusharing #pleasehelp #ingintahu

4 Balas

anak saya pernah kena. sehari dlm 6x berak sikit. doc diagnose disentri. disentri ni jangkitan kuman dalam usus. tak serius kalau dirawat dri awal. so saya bawak g admit hospital masuk antibiotik & doc bgi susu jenis HA (protein separuh cerna). alhamdulillah lepas 1 hari da ok. kalau da lama minum susu fm yg sama & sblom ni ok je. boleh jadi sebab disentri bukan sbb susu fm. tapi kalau baru tukar susu fm atau baru start minum susu fm tu mungkin sbb susu tk ngam. tapi apa apa pun kena pujuk2 baby minum jugak sbb takut dehydrated. & baik bawak g klinik cepat2 sbb baby ni kita susah sikit nk tahu sakit apa huhuhu

2y ago

takpe awak doa baik2 insha Allah tak ada apa.. semoga anak awak cepat sihat!

Sama anak sy 2bulan lebih..minggu lepas warded 3H3M dan Alhamdulillah dah discharge ahad baru ni..dia berak shari dalam 9-10kali, najis cair n kurang menyusu.. terus sy bwk jumpa doc di klinik swasta, then doc tu terus buat surat refer kecemasan hospital then baby kne amik darah n warded n drip air 🥹 Alhamdulillah result darah dia ok je. Sy try tukar susu similac lactose free utk henti cirit dia, sebelum ni minum lactogen jgak ok je xde pape masalah.. Sekarang alhamdulillah dah ok xde dah cirit..

2y ago

Alhamdulillah. Tu la, risau juga ni. Harini try bagi air garam tu dulu, klau masih berak2. Bawak la pi hospital.

tk normal tu..anak sy mcmtu la hritu .tp dia minum susu ok. msuk wad on antibiotic. keluar result sample najis doc dignos dia kena rotavirus esok tu msuk nicu. on antibiotik lagi dgn air garam. sehari je kt nicu da dischrge.. tp ank cirit dkt 10 hri bru elok. sy sarankan bawak ke hospital tgok apa kata doc.

2y ago

Oh okay , Baik laa. Terima kasih banyak2 ye puan.

lebih 8 kali berterusan 3 hari kena bawa jumpa doktor takut cirit. kalau sehari je camtu, baby tak demam, tak meragam dan mahu menyusu, mungkin takde apa. cuba bagi lebih susu

2y ago

Ouh. Terima kasih. Saya dha bawak jumpa doc di klinik swasta . Doc ada bagi surat refer hospital and ada bagi air garam sebab takut baby kurang garam. Kalau tak okay lepas bagi air garam. Saya bawak dia pergi hospital