Penyusuan bayi

Nk tanya Breast kiri sy ni dulu pernah oprate sb ada ketulan.. Mmg dulu Dr prnh bg thu kalau dh oprate mmg akn ada problem untk menyusu baby sb ketulan tu akan tumbuh balik.. & skrg mmg btul apa Dr tu kata.. Breast kiri ni mmg susu xbyk maybe pnca ketulan tu. Skrg sy blh df baby sy belah kanan je.. Kdang2 sy bg df juga blah kiri cuma bby xpuas minum.. Soalan nya kalau df belah kanan je ok ke.? Berat baby boleh naik x kalau df kanan je? Ke mmg kena bg dua2 blah jugak..? Maaf kalau soalan mengelirukan😅#ingintahu #pleasehelp

5 Balas

boleh je bagi sebelah kanan shj.. tapi untuk kebaikan ibu, gilirkan juga sebelah kiri sebab sebelah kiri pun ada susu.. kalau tak dikeluarkan susu dari breast belah kiri tu boleh jadi bengkak susu sebab susu tak dikeluarkan

berat baby naik bukan berpandukan posisi breast kita. nak naik kn berat badan baby awak, pastikan baby awak dapat susu hindmilk iaitu susu akhir / pekat awak. susu tu yg boleh naik kan berat badan baby awak☺️

berat baby akan tetap naik walaupun dia menyusu sebelah je. kalau orang dulu ada kata belah kanan makanan, belah kiri air, tu semua takde kena mengena pun.

boleh puan janji anak dpt susu yg cukup..

boleh je bg sbelah breast