Flat head sindrom

Nk mintak pendapat mommy2 macam mana nk atasi flat head ni..saya perasan kepala anak macam flat bahagian belakang..mgkin sbb sy sllu tidurkan anak dengan satu posisi shaja..adoi..risau plak nengok...rambut blakang dia pon bnyak yg gugur baby saya dah 3 month 20 days

6 Balas

anak sy lepas lahir pakai bantal memory foam yg ada lubang tengah tu. lepas 2mggu cukur rambut perasan blkg kepala dia jadi bonjol. terus sy stop guna bntal tu & guna bantal nipiss ja. baby sy kdg2 tido nak dibedung. bila bedung pulak dia suka kepala menegak je. bila sy nak alihkan posisi kepala dia kiri/kanan, dia xsuka & akn bg tegak smula. sy pon biar jelahh. tp slalu jgk bg dia tido mengiring klau xbedung. siang pulak tido buai. Tp tetap blkg kepala rata sikit. kmudian sy modified bantal lubang tu dekat lubang sy letak bunjut kapas lain supaya lubang tu xdalam sngt & bentuk bantal melengkung cantik. lepas umur sbulan sy guna balik bantal tu. just ntuk tido malam. Tp kepala yg rata sikit + ada mcm bonjol tu xhilang pon sbb tengkorak kpala baby dh makin mngeras. tp xrisau sngt pon sbb flat head syndrome xmengganggu apa2 prkembangan otak baby. cuma bntuk kpala jelah xbrapa cantik. sy amek inisiatif xpikir sngt pon pasal kpala baby rata sbb makin pikir makin stress haha... sekian

ank sy pun. walaupun dah guna mcm2 jnis bantal n petua tetap jadi flat head. tpi bila dah umur setahun kepala ank kembali normal.

jangan bg baby tidur satu arah saja. boleh tukar ke kiri atau kanan kalau baby tengah tidur

salah satu faktor flat head sebb bantal.. pki bntal y sesuai.. boleh try google..

bukan gugur tu org panggil makan bantal 😊 nti rmbut die ade je smula.

2y ago

haah...pakai aritu sskjap..kadang2 xpakai bantal..sy xguna bantal yg ad lubang kt tengah tu

cari bantal yg sesuai