Masalah bayi susah nak poopoo

Hi. New mom disini. Saya nak tanya mummy diluar sna, bahaya atau tidak kalau baby tak sengaja makan rambut? and ada cara tak nak kurangkan rambut gugur? Kurang pasti berapa helai rambut yg baby dah telan. Sebab sebelum ni sy tak perasan rambut gugur hingga melekat di area puting susu. Baby 4bulan. Baby sy mengalami usus tesumbat. Susah nak berak. Bila xray banyak najis dlm perut tekumpul. So sy guna ubat cair najis. Punca tesumbat kurang pasti. Kemungkinan punca dari susu formula doc ckp, so najis jadi keras. Sebab sebelum ni baby minum susu formula + bf. Tapi sy perasan 2 3 kali baby berak lepas sy masukkan ubat cair najis, akan ada rambut di najis baby. And sy perasan, najis baby sy tak la keras, normal ja. Tapi susah nak berak. #ingintahu #1stimemom #firstbaby #pleasehelp

3 Balas

macam anak saya aritu masuk nhdu sebab susah nak berak & muntah,pakai susu fm+susubadan.Doc x-ray najis banyak tapi susaa nak berak jadi doc on antibiotik n suruh bby puasa & masuk ubat punggung tapi alhamdulillah bby berak najisnya biasa aje so lepas 4hari doc stop antibiotik & ubat masuk punggung.Hari ke5 bby bolee berak sendiri n terus discharge.Start tuu xberani nak bagi FM daa.now usaha bagi full bf je.Pun sama 5ari baru bby berak tapi doc cakap kalau susu badan xpe kalau bby lama xberak asal perut die xkembung n die xmeragam

2y ago

normal aje sis sebab masuk ubat tuu..sama bby Saya pun sampai sekarang susaa nak berak jugaa sis..Xpe selagi bby aktif n xmeragam.Perut xkembung,xpayaa risau..ohh grip water yang warna Putih tuu ye?okay ke bby sis minum?bby Saya xnak grip water tuu,die minum mesti muntah.

hi sis. nak tanya buat xray tu sis pg hospital ke? sebab sy dah g 2 klinik Dr tekan2 perut cakap normal je. x de xray2. bby sy kadang nk berak mesti meneran gila2 kadang smpai menangis2. lepastu semalam sy jumpa rambut dalam najis dia.

1y ago

hi, doc offer xray sbb perut baby mengeras. hspital gov. bleh try ubat cairkan tai baby tu sis, yg sumbat dkt punggung dia. tapi tk bleh guna slalu

kalau sis rasa bimbang & anak meragam better pergi hospital nanti doc akan check bukan ap risau jugaa bby lama xberak kesian kan kot die sembelit ke ap ke..

2y ago

dah pergi hospital. bby kena tahan sehari. sblm ni, kalau lambat berak je sy bgi ubat cucuk tu. tpi org ckp bahaya so sy bagi minum grape water tu. skrg dah ok dah. thankyou mom bagi pndpt 👍