hi ibu² semua nk tnya

nape ehhh anak 2 bulan klau hbis minum susu muntah wlaupun dh bagi sendawa #ingintahu #firstbaby #firstmom

2 Balas

Muntah atau muak/jeluak? Berbeza tau dua ni. Kalau muntah, dalam keadaan terpaksa, baby akan nampak tak selesa, boleh juga jadi muntah yg memancut. Kena bawa jumpa doc for futher checking. Muak/jeluak, baby okay rileks je macam biasa, normal for babies at least sampai 4-5bulan tak silap. (Correct me if i'm wrong).

Muntah ke jeluak? Kalau muntah memancut keluar. Kalau jeluak meleleh gitu je. Kalau muntah, bawa jumpa doktor utk pemeriksaan. Jeluak normal. Pastikan aliran susu tak laju semasa anak hisap. Kedudukan semasa menyusu kena posisi yg betul.