Salam ( hati terasa risau ) dari kelmarin lepas check up d klinik buka buku ponk...

Nak tnyak ibu gdm on diet kene serah diri awal ke..? Kalau serah diri awal kira dia cukup bulan ke nanti...? saya kelmarin dokter bagi taok 18/5 kene serah diri due 1/6,dah masuk 34week berat bby 1.98kg normal ke timbang tu..? terasa risau pulak tak ade mood ni dari kelmarin balik dari klinik check up tido pun tak lene...tak taok apa2 sebab masih baru ni mengandung anak pertama...kalau serah diri terus beranak ke...dan beranak pulak cara dia macam mana..? Maaf ye saya tanyak ##SeriusTanya #firstmom #ingintahu #bantujawab #newmom

3 Balas

gdm on diet selalunya max 40w, tak boleh overdue. baby usia 37w dah matang 1.98kg tu Dr cakap normal ke besar ke kecik? serah diri tak semestinya terus beranak, melainkan mmg ada tanda2. ada je Kes yg beranak awal dari tarikh serah diri beranak cara mcm mana bergantunglah ada bukaan ke tak. kalau ada bukaan, boleh normal. kalau takde bukaan/baby stress, mungkin kena czer nanti next checkup listkan soalan2 yg curious, Tanya Dr/nurse sebab diorang lagi tahu keadaan awak

3w ago

💯 untuk setiap benda yg doktor suruh/offer pada kita, biasakan diri tanya: 1. benda ni untuk apa? kenapa kita perlukan benda tu? kenapa sekarang/pada tarikh sekian2? ask kenapa kenapa kenapa? sampai dapat jawapan yg boleh bagi kita betul2 faham & legakan hati kita. 2. apa plan doktor? macam mana doktor akan proceed benda tu? ask how how how. contoh: kalau serah diri, apa akan kena buat? kalau induce, induce mcm mana? etc etc. 3. apa risks & benefits dia? keep in mind, every intervention akan ada risiko sendiri. 4. kalau kita tak mahu sekian2, apa possible other option yg ada? dan apa risks & benefits setiap options tu? bila doktor dah lay out semua options yg ada mcm tu, then baru kita boleh buat informed decisions. then bincang dengan husband, bincang semula dengan doktor supaya boleh plan sama2 ke depan nanti macam mana.

saya pun gdm on diet tp baru 32week lmbt lagi nak brsalin tp nurse saya kata hri tu 38week slalu serah diri sudah bg yg ibu ada gdm.. klau ok juga max 40week dn xblh lbih shri . brt bby sya 1.9kg tp normal .. awk 34week rsanya awk blh lagi kut smpai 40mggu .. mcm sya nurse mmg bgtau awal².. paling dorang bgi suntikan dexa xsilap utk matangkan paru² baby... klau xckup bulan..

Makan ubat baru kena brnak awal kalau on diet je boleh tunggu smpai due. Cuba tengok awk punya scan 2 minggu berturut ada kenaikan ke tak? Biasanya kena serah diri ni sbb dia x naik berat. Tp awk jgn risau scan je tu 1.9 sy anak sebelul ni pun 1.96 je skali kena paksa brnak keluar 2.24 jugak

2w ago

Sama 🥰 jangan risau yaa.